Nyheter

OK att visa husbilder i Googles karttjänst

Google kan fortsätta att visa bilder på bostadshus som gatuvyer i sin karttjänst. En domstol säger att det inte inkräktar på den personliga integriteten.

Det amerikanska paret Aaron och Christine Boring stämde Google för att deras hus visades på närbilder i webbtjänsten Google Maps gatuvy.

De hävdade att bilderna orsakade dem psykiskt lidande och krävde 25 000 dollar i skadestånd och att bilderna skulle avlägsnas.

Men nu har domaren Amy Reynolds Hay i Pennsylvanias distriktsdomstol frikänt Google. Hon säger att bilderna inte kan anses orsaka tillräckligt psykiskt lidande för att vara olagliga att visas.

Domaren påpekar också att familjen Boring inte använt möjligheten att få bilderna på sitt hus avlägsnade, vilket Google erbjuder. Paret har istället dragit uppmärksamhet till sig själva genom stämningen och har inte använt sin rätt att göra den icke offentlig.

På så sätt har Aaron och Christine Boring även offentliggjort sin fullständiga adress 1567 Oakridge Ln, Pittsburgh, PA 15237.

När man söker den i Google Maps i dag finns inte närbilderna av familjens hus kvar. Men flera av grannhusen kan studeras.

En taleskvinna för Google säger att hon är glad för domstolens beslut då hon anser att företaget respekterar den personliga integriteten, skriver IDG News.

— Vi suddar ut identifierbara ansikten och nummerplåtar i gatuvyn och erbjuder ett enkelt sätt för privatpersoner att få oönskade bilder borttagna, säger taleskvinnan.

Jan Melin / Ny Teknik

Läs den friande domen via Ny Tekniks hemsida