Nyheter

Ökar produktionen av grön betong – nyanställer

Byggsystem i Ucklum nyanställer 15 personer. Bild: Byggsystem

Peab-bolaget Byggelement ökar takten vid framställningen av ECO-Prefab och nyanställer 15 personer vid anläggningen i Ucklum, utanför Stenungsund.

Sedan drygt ett par veckor tillbaka är en ny silo på plats vid fabriken i Ucklum. Silon används vid tillverkningen av ECO-Prefab där en högre andel slagg används som bindemedel i betongen för att minska klimatavtrycket. Den nya silon innebär att klimatvänliga betongstommar kan gjutas i Ucklumsfabrikens samtliga tre produktionshallar.

– Med ECO-Prefab sänker vi koldioxidutsläppen med upp till 35 procent. Dessutom minskar andelen cement i betongen, vilket kan bidra till att stärka hållbarheten, säger Krister Olausson, platschef i Ucklum i ett pressmeddelande.

För att klara av produktionstakten behöver 15 nya medarbetare anställas. Byggelement är Ucklums största arbetsgivare sett till antal arbetstillfällen och genom satsningen ökar personalstyrkan nu till 130 personer.

– Vi märker att det finns en efterfrågan på våra produkter, och det är glädjande att fler ser värdet av ECO-Prefab, säger Krister Olausson.

Byggelement ingår i Peab-gruppen Byggsystem. 

Fakta ECO-Prefab
Vid framställning av betongen till ECO-Prefab används masungsslagg i större utsträckning som bindemedel. Slaggen är en restprodukt från ståltillverkningen. Armeringen tillverkas av återvunnet stål och i produktionen använder Byggelement grön el. ECO-Prefab möjliggör att koldioxidutsläppen minskar med upp till 35 procent.