Nyheter

Oklart läge efter explosionen i Linköping

Efter den häftiga explosionen i Linköping har fastighetsägare Stångåstaden påbörjat arbetet med att återställa de skadade hyreshusen. Vilka åtgärder som kommer bli aktuella är i dagsläget oklara då flera av fastigheterna är avspärrade av polisen.

Fastighetsägare Stångåstaden erbjudit evakueringsboende till de drabbade hyresgästerna och har påbörjat reparationerna där det är möjligt i de berörda fastigheterna. Totalt är det cirka 150 lägenheter och tretton fastigheter som är mer eller mindre påverkade av den häftiga explosionen som kan vara den största i landet på 20 år. Det har förekommit spekulationer om rivning men det dementera Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist

– Det är olika omfattning på skadorna som uppstått. De två fastigheter, totalt 69 lägenheter, som har de mest omfattande skadorna är fortfarande avspärrade av säkerhetsskäl och för att det pågår brottsplatsundersökning. Vi har därför inte kunnat genomföra några tekniska undersökningar och kan därför inte göra någon bedömning ännu vad som behöver göras, säger han.

Städning och reparationer av skadade fönster har påbörjats i fastigheterna på Gripgatan och i några av fastigheter på Ådalgatan har ett antal av hyresgästerna kunnat flytta tillbaka till sina bostäder.

Värst drabbade är hyreshusen på Ådalagatan 1 och 3. De är fortsatt avspärrade av polisen och någon teknisk besiktning har inte kunnat genomföras.

– De senaste dagarna har varit omtumlande. Många är chockokade och skakande av det som hänt. Vi på Stångåstaden har haft många personer involverade. Redan efter tjugo minuter efter att bombdådet ägde rum var vi igång med vår extrainsatta krisorganisation. Trots att det är fruktansvärt det som hänt känner jag stor förtröstan med hur många som faktiskt ställt upp och hjälpt till i arbetet att hitta tillfälliga bostäder till de drabbade, säger Fredrik Törnqvist.

Enligt uppgifter från polisen misstänker man att sprängladdningen placerats i en lådcykel som förvarats i ett cykelförråd utanför de berörda fastigheterna.

Av: Samuel Karlsson