Nyheter

Oljebolaget först med passivt kontorshus

En explosionssäker byggnad på 2 400 kvadratmeter som rymmer kontrollrum, kontor, teknik- och sammanträdesrum — sådant blir Sveriges första kontorsbyggnad byggd som ett passivhus.

Huset byggs i Göteborg av Preemraff, ett dotterbolag till Preem. Företaget, som står för 80 procent av landets oljeraffinering, har i dag en kontorsbyggnad inklusive kontrollrum från 1960-talet.

Nu i april ska NCC Construction sätta spaden i marken och börja bygga huset som ska står klart om exakt ett år och kort därpå certifieras och eventuellt godkännas som passivhus.

40 miljoner kronor får Preem punga ut med.

– Men då får de bland annat ett kontrollrum som är större och säkrare än det gamla. Och huset behöver knappt något tillskott av energi, säger Marcus Bramer, NCC Constructions affärschef i regionen runt Göteborg och västkusten.

Ett kontrollrum till ett oljeraffinaderi innehåller massor av utrustning som styrsystem, övervakningsinstrument, datorer och annat som – tillsammans med dem som jobbar där – bidrar till uppvärmningen av huset.

Liksom andra passivhus byggs Preembyggnaden extra lufttät, och med en ventilation som bevarar och återanvänder värme som produceras.

Huset blir explosionssäkert. Det byggs som en bunker, direkt på betong.