Nyheter

Oljeskrapa byggs – trots protester

Europas högsta byggnad kan bli verklighet i Sankt Petersburg. Energibolaget Gazprom har fått klartecken från staden att bygga en nästan 400 meter hög skyskrapa. Men protesterna strömmar in, från allmänheten, experter och Unesco.

Okhta Center heter den planerade skyskrapan som det ryska energibolaget Gazprom vill bygga i Sankt Petersburg. Byggnaden är tänkt att fungera som huvudkontor för Gazproms oljeverksamhet Neft.

Förslaget har dock hela tiden varit kontroversiellt. Bland annat har FN-organet Unesco hotat med att avlägsna Sankt Petersburg från deras världsarvslista. Under ett informationsmöte kring skyskrapan som nyligen anordnades i staden utbröt våldsamheter mellan en protesterande allmänhet och polisen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Men nu har staden och borgmästaren gett Gazprom klartecken till att bygga Okhta Tower. Man har därmed gjort ett undantag från stadens rådande stadsplanering, skriver Bloomberg.

Beslutet har väckt ytterligare protester.

— Tornet är en symbol för politiskt ego, säger David Sarkisyan, chef för arkitekturmuseet i Moskva, citerat av Bloomberg.