Nyheter

Oljestat bygger koldioxidneutral stad

Inga bilar, inget avfall, och koldioxidneutrala utsläpp. Det är visionen när Masdar City byggs i utkanten av Abu Dhabi.

Det låter som en paradox. Världens första kolneutrala stad – i ett land med 8 procent av världens oljetillgångar. Men Masdar City har redan börjat byggas. Med inspiration av traditionell arabisk arkitektur skall en futuristisk ekostad byggas upp i ökenområdet sydost om Abu Dhabi, i Förenade Arabemiraten.

Projektet, som budgeteras till 22 miljarder dollar är ritat av den brittiska arkitekturfirman Foster + Partners. På World Future Energy Summit som hölls i Abu Dhabi mitten på januari presenterades stadsbygget.

I ett tidigt skede ska en solenergipark uppföras som ska försörja Masdar City redan under uppbyggnaden för att hålla målet om en koldioxidneutral stad. Solpaneler på alla tak, som ska vara platta i traditionell Mellanösternstil, kommer så småningom att producera så mycket energi som staden behöver.

Energiförbrukningen ska ligga på omkring en fjärdedel av normalförbrukningen i en stad av samma storlek. Vattenförbrukningen ska ligga på motsvarande 60 procent lägre än vad som är normalt idag, och 80 procent av vattnet ska återvinnas. För det krävs att man måste tänka i nya banor, säger en konsult på WSP till amerikanska radiostationen NPR.

När allt står färdigt ska det finnas utrymme för ett invånarantal på omkring 40 000, och för 50 000 pendlare dagligen. Men den som försöker pendla med bil får tänka om, med vanliga bilar kommer man nämligen inte innanför murarna. Till och från staden kommer man istället med solcellsdrivna spårfordon.

Åsikterna om projektet går isär. En del menar att det här är en punktinsats, ett avancerat försök att försköna oljeemiratets image för att släta över övrig verksamhet i ett land med ett av världens största ekologiska fotavtryck.

Masdar som ligger bakom projektet är ett statsägt energibolag som satsar på hållbar energi. Företaget förväntar sig att forskare, studenter, entreprenörer och finansiärer och fler än 1 500 företag som är engagerade i utvecklingen av ny teknik ska ha kontor och forskningscentrum innanför stadens murar.

En framhållen del i den planerade staden är The Masdar Institute of Science and Technology. Institutet ska vara färdigt att ta emot de första studenterna i höst.