Nyheter

Omstridd nöjespark stoppas

Tanken var att familjeparken bland annat skulle omfatta ett vattenland, spahotell och en sagopark. Illustration: Botkyrka kommun.

Planerna på att bygga en stor familjepark i Hågelby i Botkyrka stoppas.

Familjen Lindgren AB har avbrutit samarbetet med Botkyrka kommun då de inte kunnat komma överens om innehållet i ett exploateringsavtal.

Arbetet med att utveckla en upplevelsepark i Hågelby i Botkyrka har pågått i sju år och varit omstritt.

2012 godkände Botkyrkas kommunstyrelse planerna på att tillsammans med Familjen Lindgren (FLAB), tidigare ägare av Gröna Lund, utveckla Hågelbyområdet till en av landets största nöjesparker.

Tanken var att den första delen av parken skulle öppnas till sommaren, men arbetet har försenats och nu har FLAB avbrutit samarbetet.

– Jag fick mejlet i förrgår eftermiddag och jag blev lite förvånad, men framförallt tycker jag att det är ett tråkigt besked att få, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S).

Anledningen är att kommunen och företaget inte kunnat komma överens om innehållet i ett exploateringsavtal som skulle tecknas.

– Vi har jobbat med familjeparksprojektet tillsammans med Familjen Lindgren sedan 2007 och vi har haft gemensamma intentioner om projektet. I höstas fick vi backning om strandskyddet och var tvungna att göra om detaljplanen en andra gång. Överklagandebitarna har tagit tid och jag beklagar verkligen det, säger Katarina Berggren.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– I den här typen av större exploateringsprojekt behöver vi ta tillvara kommuninvånarnas intresse, och det har vi gjort. Men man kan alltid dra nytta av de erfarenheter man får.

Trots bakslaget tror kommunstyrelsens ordförande på en ljus framtid för Hågelbyparken.

– Hågelbyparken är redan i dag en populär mötesplats och tanken är att göra det till ett besöksmål för 1,5 miljon besökare. Vi ser att det finns ett stort intresse för att utveckla området och vi hoppas hitta andra aktörer som vill vara med i utvecklingen.