Nyheter

Öppna ytor i Team Whites förslag

Entreplassen fra Akersgata. Bild: Team White.

Den här veckan öppnade utställningen i Oslo som visar hur Regeringskvartalet kan formas i framtiden. White, som samarbetar med Alliance Arkitekter och Sweco, är ett av sex team som tagit fram förslag. De ska nu visas för allmänheten under fyra veckor.

White arkitekter presenterar nu sitt förslag för återuppbyggnaden av Regeringskvartalet i Oslo. Kvarteret där det norska regeringskansliet är placerat förstördes av en bilbomb 2011. White vill skapa en ny mötesplats i centrala Oslo som bygger på mer demokrati och mer öppenhet.

Det nya regeringskvarteret öppnar upp centrala Oslo och kopplar samman staden från öst till väst. Team Whites förslag till ett nytt regeringskvarter gör att avståndet från Youngstorget till Tingshuset att upplevas på ett helt nytt sätt. Mer demokrati och mer öppenhet är och kommer att vara viktigt för Norge i framtiden.

– Vårt förslag karaktäriseras av öppna, tillgängliga ytor. Vi har valt att göra Hospitalgatan till en stadsgata med caféer och gallerier. Vi skapar en ny zon som blir som ett öppet gränssnitt mellan det tillgängliga stadslivet och det säkra regeringskvarteret, säger arkitekten Sara Grahn som leder Whites arbete.

Arkitekternas arbete har genomförts som en öppen process mellan de olika teamen.

– Det har varit jätteintressant att jobba på det här sättet och det har bara stärkt det samlade resultatet. Det har skärpt det vi är unika på.

Team White presenterar ett förslag med tät och kompakt bebyggelsestruktur, där Høyblokka fortfarande är den högsta byggnaden.

– Vårt förslag är inte så dramatiskt vad gäller höjden på bebyggelsen. Vi låter den befintliga Høyblokka vara den högsta byggnaden med sina 17-18 våningar. Vårt förslag skiljer sig från de flesta andra. Det är bara vi och ett annat team som valt att inte bygga på höjden. Utformningen av regeringskvarteret har satt igång en het höghusdebatt i Oslo.

Arkitektförslagen ska visas för allmänheten under fyra veckor.

– Jag tror att många kommer att besöka utställningen. Det här är något som ligger Oslo-borna varmt om hjärtat, dels för historien med ett terrordåd, dels för att det är en central och betydelsefull plats i Oslo, säger Sara Grahn.