Nyheter

Öppnar före tidplan

När Clarion Hotel öppnar på Arlanda den första november är det två månader före tidplan. En lyckad partneringentreprenad är förklaringen, enligt beställaren Swedavia.

På Arlanda flygplats, alldeles intill Sky City, reser sig det 13 våningar höga, 30 000 kvadratmeter stora, och med 414 rum utrustade Clarion Hotel Arlanda. Bakom projektet står den norska hotellentreprenören Petter A. Stordalen. Swedavia är ägare av fastigheten och NCC har varit totalentreprenör. Byggstart var det kring årsskiftet 2010/11, och den första november i år öppnar hotellet. Det är två månader före utsatt tid.

– Det är unikt att vara klar två månader tidigare på ett sådant här omfattande projekt, säger Mikael Henning, ansvarig för fastighetsutveckling på Swedavia Real Estate. Detta har vi lyckats med tack vare vårt partneringkontrakt och ett jättebra samarbete i projektet. Trots att vi byggt fortare så har det inte blivit dyrare. Vi har hållit budget.

Som mest har 250 yrkesarbetare och 30 tjänstemän jobbat på arbetsplatsen.

– Men vi drabbades av tre stora strejker under projektet, där den längsta pågick i fyra veckor. Vi tappade 25 procent av arbetsstyrkan. Med det i bakhuvudet är det otroligt att vi hann bli klara i så god tid.

En annan utmaning som drabbat projektet är att grunden var i sämre skick än man först trott.

– Berget var för dåligt och vi fick byta grundläggningsmetod.

Hotellet står nu på en gjuten bottenplatta som delvis förstärkts genom pålning.

Flygplatsen, med mycket trafik och resenärer, kan jämställas med en innerstadsmiljö.

– Vi har jobbat utifrån att det här projektet är likvärdigt med ett innerstadsprojekt. Logistiken måste planeras noggrant. Vi har haft en mellanlagringsplats på flygplatsen och jobbat med just in time-leveranser.

I så hög utsträckning som möjligt har man valt prefab-lösningar. Badrummen har kommit färdigbyggda och fullt utrustade från Italien. Även när det gäller installationer har man valt prefab för exempelvis rör och ventilation.

– Swedavia har överträffat våra förväntningar som fastighetsägare och om hur statliga verk jobbar. De har haft en öppenhet och flexibilitet i projektet, säger Katalin Paldeak, koncerndirektör Clarion Hotels.

Sweco och Anders Björkén från Björkén Architects står för såväl idé som ritning och inredning.
– Vi ville skapa en internationell miljö som ska kännas varm och ombonad och passa alla människor varifrån man än kommer, säger Anders Björkén.

Petter A. Stordalen, ägare till hotellkedjan Nordic Choice, är nöjd med att just han fått bygga hotell på Arlanda, som är en av Europas sista stora flygplatser att få ett konferenshotell.

– Det här är alla hotellägares dröm. Det var en otrolig känsla när vi fick besked från Swedavia att det blev vi som skulle få bygga. Det här är det viktigaste hotellkontraktet i Skandinavien, och Clarion Hotel Arlanda blir vårt hittills mest strategiskt placerade hotell.

Miljö- och hållbarhetstänkande, maten och konsten är viktiga inslag i hotellets profil.

Krögaren Marcus Samuelsson driver hotellrestaurangen och naturfotografen Mattias Klums bilder visas i hotellets galleri.

 

Susanne Bengtsson
[email protected]