Nyheter

Ordnar speeddejting för hållbarhet

Anna Öberg, senior rådgivare på Business Finland och arrangör,
Anna Öberg, senior rådgivare på Business Finland och arrangör. Foto: Business Finland

29 november samlas några av Finlands mest innovativa hållbarhetsbolag i Sverige för att speeddejta aktörer från den svenska fastighets- och byggbranschen.
Anna Öberg, senior rådgivare på Business Finland och arrangör, berättar mera.

Ni arrangerar speeddating i veckan, vilka är det som är med?

– Det stämmer bra det! Elva finska företag med olika lösningar för hållbara fastigheter och representanter från svensk fastighetssektor deltar. Från Finland deltar Danfoss/Leanheat, Enico, Freesi, Fyra, Granlund, Helvar, Metsä Wood, NollaE, Smartvatten, Vieser och Woodio. Några exempel på företag som deltar från Sverige är Bonnier Fastigheter, Besqab, Bonava, K2A, Möller & Partners, Skolfastigheter i Stockholm AB, Humlegården, White Arkitekter, Riksbyggen med flera, säger Anna Öberg, Business Finland.

Hur kommer det rent praktiskt att gå till?

– Rent praktiskt så får alla deltagare redan vid anmälan indikera sina intressen och markera vilka företag de vill träffas med. Vi hjälper till med matchning och skapar ett individuellt schema för var och en med möten.

Vad är syftet?

– Syftet är erfarenhetsutbyte mellan finska och svenska företag och skapa nätverk för affärer. De som deltar ska känna sig inspirerade, lära sig något nytt och finna nya kontakter att fortsätta dialogen med och förhoppningsvis göra affärer med i framtiden.

Är det första gången ni gör något liknande?

– Vi har anordnat många seminarier tidigare men konceptet med speed dating är nytt.

Hur väcktes idén?

– Vi är vana vid att arrangera evenemang här på Finlands Ambassad. Att mingla och spontant nätverka brukar alltid vara mycket uppskattat. Men vi kände att vi vill göra mer för att personer och företag med gemensamma intressen verkligen skall finna varandra. Genom att hjälpa till och matcha företagens behov och intressen samt ge dem möjlighet att prata enskilt tror vi att det skapar ännu bättre förutsättningar för fortsatt dialog och samarbete i framtiden.

Hur många är det som är med?

– 46 personer är hittills anmälda. Vi har fortfarande några platser kvar för den som är intresserad.

Om andra speeddater går bra brukar det resultera i en andra date – hur går aktörerna vidare här om ”tycke uppstår”?

– En andra date är en bra idé även i detta sammanhang. Vi rekommenderar utbyte av kontaktuppgifter och att man genast bokar in en tid för nästa möte.  

Dagen börjar med ett inspirationsseminarium. Bland talarna finns till exempel Anni Sinnemäki, biträdande borgmästare, Helsingfors stad och Charlotte Persson, Miljö- och klimatdirektör Nacka kommun. Utöver det blir det flera paneler med representanter från svensk fastighetssektor och presentationer av innovativa lösningar från Finland.