Nyheter

Oro för brott hindrar investeringar

övervakningskamera på bygge
Stöld och skadegörelse är de vanligaste brotten som företagen utsätts för, enligt undersökningen. Foto: Getty Images

Tio procent av byggföretagen har avstått investeringar i verksamheten under det senaste halvåret till följd av oro eller utsatthet för brott.
Det visar en ny undersökning från Svenskt näringsliv.

– Det sorgliga är att jag inte förvånas över siffrorna. Vi har tyvärr sett under ett antal år. Självklart är det otroligt tråkigt när enskilda och företag väljer att dra ner på verksamheten eftersom brottsligheten så påfrestande, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Att byggbranschen är en utsatt bransch beror på att det finns stöldbegärligt gods som verktyg och maskiner på byggarbetsplatserna. Dessutom är vissa arbetsplatser väldigt stora och förändras ständigt.
– Många företag gör väldigt mycket för att förhindra brott. Men alla företag har inte de ekonomiska förutsättningarna att stänga in och låsa in allt. Särskilt mindre medlemsföretag måste hushålla med resurserna. Drabbas de dessutom av brott så blir det högre försäkringskostnader och kostnader för att ersätta de stulna grejerna. Det blir väldigt tufft för en del.

Så många har övervägt att lägga ner

Undersökningen från Svenskt Näringsliv visar att tio procent av byggföretagen har avstått investeringar i verksamheten under det senaste halvåret till följd av oro eller utsatthet för brott.
– Stölder innebär både förseningar och fördyringar. För branschen får det jättestora följder eftersom företagen inte kan växa, utvecklas och anställa fler. Samhället drabbas i form av utebliven tillväxt i en tid när det exempelvis behövs byggas fler bostäder.

Fem procent av företagarna inom bygg har övervägt att lägga ned hela eller delar av verksamheten till följd av oro eller utsatthet för brott. Rapportsiffrorna överraskas hon som sagt inte av, men däremot är det annat som hon säger överraskar:
– Att det fortfarande inte görs något åt det från statligt håll. Kostnaderna är en sak. Men vad gör brottsligheten med tilltron till samhälle och rättsväsende? En inkommande regering bör kunna visa hur företag ska skyddas från kriminella.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

”Ett ansiktslöst brottsoffer”

Där anser Byggföretagen att hela rättsväsendet måste rustas. Bland annat genom fler poliser och åklagare.
– Vi hoppas att nästa regering på plats ser byggbranschen och näringslivet som en viktig del av samhällsbyggandet. Vi är tyvärr lite av det ansiktslösa brottsoffret i dag. Det är lätt att känna sympati med en tonårskille som blir rånad på väg hem från skolan, men inte lika lätt att tycka synd om ett byggbolag som utsätts för brott säger Tanja Rasmusson.  

Undersökningen har också tittat på hur stor andel företag som haft svårt att rekrytera personal till följd av oro eller utsatthet för brott. Där svarar två procent av företagen inom bygg att så är fallet, att jämföra med sju procent inom transport, som har den högsta andelen.

Drygt 4 000 företag har svarat på Svenskt näringslivs undersökning, ”Brottslighet mot näringslivet” som genomfördes under sommaren.