Oro över strejk i lågkonjunktur

Oro över strejk i lågkonjunktur
Oron sprider sig över hur en strejk kan påverka byggmarknaden i den rådande lågkonjunkturen. Inom byggprojektet Snöflingan i Stockholm har 180 anställda hos Skanska Sverige varslats. <br></br> — Med rådande konjunktur är varje dag en strejk p

Oroliga byggare som uttalat sig om de ekonomiska följderna av en eventuell strejk har varit återkommande tema i lokalmedier de senaste dagarna. Byggprojekt som riskerar att försenas ett annat. Även hos Skanska Sverige har risken för strejk från den 15 april varit ett samtalsämne.

— De flesta verkar vara förvånade över att man väljer att varsla om strejk nu, när den ekonomiska situationen ser ut som den gör, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska Sverige.

3 363 byggnadsarbetare har varslats om strejk fördelat över små företag, såväl som i de stora byggföretagen. Inom Skanska Sverige har bland annat 180 av cirka 300 anställda vid projektet Snöflingan på Kungsholmen i Stockholm varslats.

— Tittar man på varsellistorna är det ingen tvekan om att Snöflingan drabbas hårdast av våra byggprojekt, det kommer i princip att avstanna helt om strejken bryter ut, säger Peter Gimbe, pressansvarig för Skanskakoncernen.

Snöflingan består av tre byggprojekt — bostäder, ett hotell samt en överdäckning av Drottningholmsvägen — som alla beräknas bli klara i slutet av 2009. Om inte en strejk kommer emellan.
— Hur mycket ”Flingan” och våra övriga byggprojekt påverkas beror förstås helt och hållet på hur långvarig en strejk blir, säger Per-Lennart Berg.

Det enskilda projekt som har flest kollektivanställda som varslats om strejk är annars NCC:s ombyggnad av Sollentuna Centrum. 130 anställda uteblir från jobbet om strejkvarslet förverkligas.

— Det har såklart förekommit diskussioner om varslet, men vi kan inte i dag spekulera i hur det skulle slå mot oss. Det kan ju bli en strejk som bara pågår en dag. Men det är klart, pågår den i flera veckor så får det konsekvenser, säger Harald Stjernström, platschef för NCC-projektet Nya Sollentuna Centrum.

Relaterade artiklar

Hög efterfrågan på arbetskraft inom bygg
”Stänger vi dörrarna får byggsverige stora problem”
Fyra av tio byggföretagare vill anställa fler nästa år
Ökad flexibilitet för företagen i nya arbetsrättsförslaget