Nyheter

Orsakerna till svetsarens död klarlagda

Svetsaren på Borealis befann sig inne i ett rör där syret trängdes undan så att han kvävdes. Enligt Borealis platschef skulle mannen inte ha arbetat inne i röret utan utanpå, skriver Arbetarskydd.

Olyckan inträffade den 16 maj. Borealis i Stenungsund och det italienska företaget Tecnimont har tillsammans gjort en intern utredning om dödsolyckan som nu är färdig. Enligt Borealis platschef Trude Andreassen står det klart att svetsaren omkom när han befann sig inne i ett 34 tum stort rör. Det är också fastställt i obduktionen att mannen omkom av kvävning till följd av syrebrist.

— I den formen av svetsning använder man den inerta gasen argon. Man utgår ju ifrån att argongasen förträngt syret ur röret, säger Trude Andreassen till Arbetarskydd.

Mannen hade ett arbetstillstånd att svetsa på rörets utsida. Det var det arbetstillståndet handlade om, inte om att svetsa inne i röret, enligt Trude Andreassen. Ett flertal svetsare arbetade i närheten.

Borealis har anlitat Tecnimont för att bygga en ny högtrycksfabrik. Under Tecnimont finns det en mängd olika företag som totalt sysselsätter 900 anställda.

Den omkomne var från Litauen och anställd i det litauiska företaget OSS som i sin tur var inhyrt av ett polsk-italienskt företag som heter Sices. Enligt Trude Andreassen är det Tecnimont som har samordningsansvaret.

— Jag vill inte uttala mig mer än så men Arbetsmiljöverket kommer naturligtvis att titta närmare på den frågan, säger Trude Andreassen.

Efter olyckan har företagen genomfört utökade repetitionsutbildningar av alla svetsare och rörmontörer. Man får lära sig mer om arbete i slutna utrymmen och om riskerna med kvävgas och argon. Polisen och Arbetsmiljöverket fortsätter utreda händelsen.

Mattias Davidsson / Arbetarskydd

Läs fler nyheter på www.arbetarskydd.se

Inerta gaser…

… tränger undan syret i luften. Den som hamnar i syrgasfattig atmosfär får ingen varning i form av andnöd. Man blir medvetslös mycket snabbt.