Nordbygg

Osäkerhet präglar nyproduktionen av bostäder

Jonna Mandell, vd, Makajo i samtal på Nordbygg med Stefan Stråhle, vd, Nytt Hem.
Jonna Mandell, vd, Makajo i samtal på Nordbygg med Stefan Stråhle, vd, Nytt Hem.

Ökade produktionskostnader, varubrist och väntade ränteökningar gör att nyproduktionsmarknaden för bostäder blir allt tuffare. Stefan Stråhle, vd på Nytt Hem, talade om utveckling och framtid på Nordbygg.

Nyproduktionen av bostäder har påverkats ganska mycket av de senaste årens förändringar på marknaden. 

– När amorteringskravet kom blev det trög rörlighet på marknaden. Försäljningen stannade av 2017-2019. Sedan kom pandemin, och då trodde vi att det skulle bli en kraftig sättning på marknaden, men då blev det tvärt om en kraftig efterfrågan på nyproducerade bostäder. Hemmet hamnade i fokus och man sparade in på andra utgifter, säger Stefan Stråhle, vd på Nytt Hem.

Han intervjuades i Makajos monter på Nordbygg. Makajo arbetar med inredningskoncept och tillvalshantering för bostadsprojekt och Nytt Hem säljer enbart nyproducerade bostäder.

Stefan Stråhle beskriver hur bostadsköparnas preferenser har ändrats under pandemin.

– Nu vill vi ha mer yta; större bostäder och fler rum. Allt fler har skaffat ett hemmakontor och det tror jag kommer att hålla i sig. Förr var det mycket fokus på yteffektivitet, så det är ett trendbrott att vi nu går mot större ytor. Sedan har vi förstås det krassa ekonomiska verkligheten att man kanske inte har råd med så stort, men då prioriterar många att flytta ut från innerstaden där man får mer för pengarna.

Den väntade ränteökningen kommer att påverka prisbilden ytterligare. Men viljan att byta bostad kommer alltid att finnas och Stefan tror att det alltid kommer att finnas ett sug efter nya bostäder. 

– Hållbarhetstrenden kommer att växa sig ännu starkare. Där kan bostadsutvecklarna gå ett steg till. Kanske med klimatneutrala hus. Vi behöver ha något som sticker ut i mängden för att locka kunder till nybyggnadsprojekten för att komma igång med bygget. Tillval är en sådan sak. Att kunna välja kök, badrum och golv av hög kvalitet är attraktivt, liksom flexibel planlösning som möter behovet av flera rum, avslutar Stefan Stråhle.