Osakliga fuskbyggare fälls – igen

Osakliga fuskbyggare fälls – igen
Granskningsnämnden har fällt tv-programmet Fuskbyggarna för osaklighet, igen. Programmet fälldes av samma nämnd i våras.

Under tisdagen meddelade Granskningsnämnden att tv-programmet Fuskbyggarna fälls för bristande saklighet på flera punkter.

— Det känns skönt att de fälls på flera punkter. Vi har hela tiden känt att de sände ett osakligt program, säger Martin Arkad vd på Järntorget Bostad till Byggvärlden.

Samtidigt frias avsnittet på flera punkter. Hur tänker du kring det?

— Det är för att TV4 inte har något krav på opartiskhet. Det innebär att de kan ta en parts sida, som de gjort i det här programmet. Min bedömning är att hade programmet sänts av SVT så hade de fällts på fler punkter.

Hur har programmet och tiden efter påverkat dig och företaget?

— Det är klart att det påverkat mig. För egen del ser jag också detta som en slutpunkt i denna fråga. När det gäller företaget är det svårt att säga hur programmet har påverkat. Vi vet ju inte om det var kunder som valde att inte köpa av oss. Men vi vet att vi har sålt tillräckligt, säger Martin Arkad.

Fuskbyggarna är ett program på TV4 som granskar fusk inom byggbranschen. Programledare är Lennart Ekdal och Martin Timell. I det aktuella programmet, som sändes för ungefär ett år sedan, granskades Järntorget efter att ha hamnat i en rättstvist med en kund. Visserligen hade Järntorget vunnit tvisten men Fuskbyggarna ställde sig i programmet på familjens sida.

Redan i anslutning till programmet utbröt ett bråk mellan programledarna och Järntorget Bostad:s vd Martin Arkad. I debattartiklar påstod vd:n att programmet ljög på flera punkter och att TV4 brutit mot de pressetiska reglerna.

— Med tanke på det lidande han orsakat familjen får han tåla den metoden. Martin Arkad bör skämmas, svarade programledaren Martin Timell i en intervju.

I sitt beslut kring det aktuella avsnittet anser nu Granskningsnämnden att programmet brustit i saklighet på flera punkter. Bland annat påstod man att Järntorget ska ha förfalskat intyg och att vd:n Martin Arkad ska ha gjort sig onåbar inför programmet, vilket inte stämmer, skriver Granskningsnämnden.

Fuskbyggarna anser dock att Granskningsnämndens beslut inte ändrar sakfrågan.

— Granskningsnämnden stödjer vårt case i ord och tycker det var rätt att vi tog upp fallet med fastighetsbolaget Järntorget. Sedan förekommer hos Granskningsnämnden en del synpunkter på mindre formuleringar, säger programledaren Lennart Ekdal till Svenska dagbladet.

Det är inte första gången som Fuskbyggarna fälls av Granskningsnämnden. I december 2010 fälldes programmet för osaklighet i sin skildring av en entreprenör och en pågående rättstvist. Samtidigt har Fuskbyggarna friats flera gånger av nämnden för andra anmälda avsnitt.

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Bygger Vänersborgs nya tingsrätt