Nyheter

Oscar Properties vinstvarnar

Bland Oscar Properties pågående projekt finns de spektakulära Norra tornen i Hagastaden i Stockholm. Foto: Anna Sjöström

Bostadsutvecklaren Oscar Properties sänker sin vinstprognos från minst 500 miljoner kronor till minst 400 miljoner kronor för helåret, enligt ett pressmeddelande. 
Vinstvarningen är en konsekvens av den försämrade bostadsmarknaden.  

Oscar Properties reviderar sin prognos om ett rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter till minst 400 mkr för helåret 2017, enligt ett pressmeddelande på måndagskvällen.Samtidigt  faller aktien i tisdagens börsöppningen med cirka 11 procent.

Anledningen till att bolaget reviderar ned sin prognos från minst 500 mkr till minst 400 mkr i rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter är främst sämre marknadsförutsättningar och att bolaget påverkats av högre kostnader.

Som en konsekvens av den försämrade marknaden har bolaget intagit en mer avvaktande ställning och valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt. 

Bland Oscar Properties pågående projekt finns de spektakulära Norra tornen i Hagastaden, 49 & Park på Gärdet och Gasklockan i Hjorthagen. Försäljningen av de sista bostäderna i Helix, ett av de Norra Tornen, påbörjades i veckan.

Nyligen meddelade Oscar Properties att man sålde av projektet Biografen Penthouses vid Roslagstull i Stockholm till Axxonen Properties AB. Köpeskillingen uppgick till 125,3 miljoner kronor och gäller en del av fastigheten Stockholm Ruddammen 29. Resultateffekten från försäljningen blir ca 50 miljoner kronor.

–  Biografen Penthouses är ett spännande projekt men i för begränsad skala för att vi på Oscar Properties ska kunna realisera vår strategi fullt ut. Vi fokuserar i högre grad på större projekt vilket är ett led i att standardisera och effektivisera vår affär och våra byggnadsprocesser. Genom denna affär frigör vi kapital för att stå väl rustade för framtida affärsmöjligheter som passar vår modell och strategi, säger Oscar Engelbert, VD Oscar Properties, i pressmeddelandet.

Oscar Properties bildades 2004 med visionen att skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder med utgångspunkt i varje byggnads historia. Bolaget nischar sig på att skapa bostäder ”utöver det vanliga” i lägen i Storstockholm och övriga attraktiva storstadsregioner. Bolaget är verksamma både inom nyproduktion, konvertering och förvaltning av fastigheter.

Enligt SvD har Oscar Properties  drygt 150 lägenheter till salu för ett sammanlagt värde till nära 1,5 miljarder kronor. SvD har fått en kommentar på vinstvarningen från vd Oscar  Engelbert, som annars hänvisar till fredagens rapportsläpp:

– Det har alltid varit så hos oss att om vi inte uppfyller en viss försäljningsvolym, så byggstartas inte projekten. Så är det även för JM. Vid rådande marknadsförutsättningar iakttar man viss försiktighet, säger han till SvD.