Osynlig vägg dämpar oljud

 

I höstas startade Swedavia en tävling för att hitta smarta lösningar att minska bullret från Bromma flygplats. Nu är tävlingen avslutad.

Vinnarbidraget är inte bara tyst, det är dessutom osynligt.

Sedan i höstas har deltagare från hela världen haft möjlighet att lämna in bidrag i Swedavias stora innovationstävling. Syftet med tävlingen var att hitta smarta lösningar för att minska bullret i bostadsområdet Bromma Kyrka som ligger bredvid flygplatsen.

Nu är vinnaren utsedd.

Bidraget heter Skywall och är framtaget av Albin Rousseau, Gabriel de Boisriou och Albert Hassan på franska Red-architectes. Bullerväggen är utformad i ett genomskinligt material för att den inte ska utgöra en barriär mellan flygplatsen och bostadsområdet.

Intresset för tävlingen har varit stort. Nära hundra bidrag har utvärderats av en jury bestående av representanter från Swedavia, representanter från Villaägareföreningen i Bromma Kyrka, en akustiker, en landskapsarkitekt och en byggprojektledare.

Nu inleds arbetet med att anpassa Skywall till de lokala förhållandena i Bromma. Målet är att den genomskinliga väggen ska vara på plats i slutet av nästa år.

Osynlig vägg dämpar oljudDen osynliga väggen ska dämpa ljudet från flygplanen. Bild: Swedavia.

Taggar

Teknik

 
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!