Nyheter

Oväntade pepparkaksbyggen ”Runt hörnet”

pepparkakshus
Skeppsholmskyrkan med kolonner, valvbågar och takkupol, Stockholms stadshus och Sir Väs rymning från Skansen. Foto: Annika Rådlund

Vad som helst kan finnas runt hörnet på årets pepparkakshus på arkitektur- och designmuseet ArkDes; en ny årstid, ormen Väs, en labyrint eller en och annan pulkabacke. Årets tema Runt hörnet har tolkats på flera olika sätt. Flera av pepparkakshusen har runda former och ett par bidrag föreställer byggnader som finns på Skeppsholmen, där museet ligger, nämligen Skeppsholmskyrkan och Kastellet.

Arkitektur- och designmuseet ArkDes har nu öppnat dörrarna till den årliga pepparkakshustävlingen.

– Det är så många fina bidrag, i år är det 141 stycken inlämnade. Vi hade inlämningsdag för två helger sedan när det var snöstorm så det var otroligt att folk kom in med sina verk, . Någon hade stått i kö på motorvägen i fem timmar för att ta sig hit, berättar Sara Sandell som är projektledare för utställningen och tävlingen.

I kategorin arkitekter, formgivare och bagare så är det 16 pepparkaksbyggen inlämnade i år.

– Byggtekniskt så har vi har några bidrag som man inte riktigt förstår hur de har gjort det. Vi har ett hus som är ett flervåningshus där det har pyntats på insidan, det har postlådor utanför och fönster med spröjs och allt möjligt, det är mycket detaljer som inte ser ut att vara ätbara fast de är det. För allt måste vara ätbart på byggena.

Trender bland pepparkakshusen

Hon förklarar att det varierar vad deltagarna har använt som dekor.

– Man kan nörda in sig i olika typer av material i godisvärlden, man kan använda lakrits för att göra små takplattor men också olika typer av socker för att skapa blänkande vattenytor och annat.

Temat har tolkats på många olika sätt, till allt från Mauro Scoccos sång där en man väntar på Sarah runt hörnet, till Villa Villekulla där det väntar ett äventyr bakom varje hörn.

– Vi kan se några trender, som klimatet, tro på framtidsdrömmar och även en och annan dystopi om vad som kan hända. Sen har vi ett gäng labyrinter också, och många som har tolkat temat utifrån årstider, vilka årstider som kommer.

Några av pepparkakshusbyggena tycker hon sticker ut lite extra.

– Det är extremt många väldigt fina hus där de har ansträngt sig väldigt mycket. Det finns även två bidrag med ormen Sir Väs som rymde från Skansen vilket är väldigt kul. Det finns också en hel del fina hus som är gjorda efter riktiga byggnader. Vi har bland annat Skeppsholmskyrkan i skala 1:125 i kategorin Alla andra som bakar, och vi har också några med camping av Arkitekter, formgivare och bagare.