Nyheter

Oviss framtid för kontorsmarknaden

Platinan Foto: Henrik Ekberg

Uppåt i Stockholm men nedåt i Göteborg – statistiken över byggstartade kontor pekar åt olika håll.  Enligt Tor Borg, analyschef på Citymark råder en ovisshet inför framtiden.
– Behovet av kontorsytor har förändrats i spåren av pandemin och just nu vet ingen riktigt var det ska ta vägen, säger han.

I vår sammanställning med kontorsprojekt har vi hämtat statistik från Byggfaktas databas rörande tio kommuner som ligger i topp när det gäller total projektkostnad. Det är ingen överraskning att Stockholm hamnar överst i listan men möjligen lite förvånande att Malmö ligger före Göteborg i sammanställningen.

– Det pågår en hel del projekt i Hyllie i Malmö som bidrar till att man kniper andra-platsen. Det är lite för tidigt att dra några konkreta slutsatser av statistiken. Ofta kan ett enstaka större projekt få siffrorna att skjuta i höjden. Det behöver inte betyda något för en mer långsiktig trend, säger han.

Efter en stark tillväxt i Göteborgs kommun under 2018 och 2019 med byggstarter av fler stora kontorsprojekt som Platinan, Citygate och Geelys kontorsprojekt på Lindholmen märks en avmattning i statistiken. Från 3963 miljoner kronor i total projektkostnad under perioden september 2018 till augusti 2019, följt av mer än en halvering året efter och ett fortsatt fall till 1056 miljoner kronor i total projektkostnad under samma period det senaste året.

Jämför vi med Stockholm är trenden mer tvetydig. Där ser vi en nedgång från 2019 till 2020 men en återhämtning under det senaste året. Den totala projektkostnaden för byggstartade kontor hamnade på 5671 miljoner kronor under perioden september 2020 till augusti 2021.

Ett kontorsprojekt som ger avtryck i statistiken är Infinity i Hagastaden som byggstartades i våras. Den totala kostnaden beräknas till 1,7 miljarder. Samma effekt ser vi i Jönköping där byggstarterna av Science Park Towers och Domstolsverkets nya lokaler får statistiken att skjuta i höjden under det senaste året.

– Titta vi framåt på den övergripande trenden för projektering av nya kontor så är det lite nedåt. Däremot ligger renoveringarna i form av rotprojekt kvar på samma nivå som tidigare. Det är ungefär vad man kunde väntat sig i spåren av pandemin, säger han.

När allt fler jobbar hemifrån minskar efterfrågan av kontorsyta. En naturlig följd blir att fler är försiktiga med att starta nya projekt och satsar på renoveringar i stället, enligt Tor Borg.

– I snitt kanske man är halva tiden på kontoret och det är klar att många företag ser över hur de ska anpassa sig till de nya förutsättningarna. En renovering av befintliga lokaler kanske känns mer motiverat och det innebära att man drar ner på byggplanerna, säger han

Källa till grafiken i bildspelet ovan: Byggfakta