Nyheter

På flaket: ett hus

Vad göra med ett hus som står i vägen för ett nytt garage? Man flyttar på det såklart. Utan att plocka isär det. Nyligen flyttade NCC på anrika Hamnmästarhuset i Malmö.

Hamnmästarhuset byggdes 1835 åt den dåvarande hamnmästaren för att han skulle komma närmare jobbet i hamnen.

I början av 1900-talet ville ledande representanter från staden riva huset för att ge plats åt ett upplag, men räddades i sista stund av en professor från Lund som pläderade för husets rena former.

På senare tid har huset, av Malmö museer, beskrivits som ett välbevarat exempel på klassicistisk arkitektur.

Men tiden går och den 23 april var huset föremål för en uppmärksammad flykt. Inför ett kommande parkeringsbygge flyttades huset till en närliggande park, 200 meter bort.

— Flytten gick bra, förutom på slutet då ett litet elskåp stod i vägen. Men vi lyckades manövrera oss förbi den. Vi började vid 18-tiden och var klara 19.45, säger Tommy Wally, en av platscheferna på NCC, som ansvarar för både garagebygget.

Förarbetet med flytten pågick i cirka fem veckor.

— Själva flytten hade en underentreprenör ansvaret för. De lade stålbalkar under huset som fogades samman till en ram. Sedan lyfte domkrafter upp huset till en höjd av 120 centimeter. Då kunde vi få in trailrar under huset, förklarar Tommy Wally.

Hur snabbt gick själva transporten?

— Det gick i promenadfart.

Det 620 ton tunga huset ska nu stå temporärt i den närliggande parken i lite mer än ett år. Sedan ska det flyttas tillbaka till sin ursprungliga plats.

— Huset ska restaureras också. Sedan blir det nog ett café i huset. Och runtomkring blir det en cykelparkering för cirka 1 000 cyklar, säger Tommy Wally.

Kostnaden för flytten, återställningen och restaureringen ligger på mellan 5-10 miljoner.