Nyheter

På lördag släcks Sverige

Under klimatmanifestationen Earth Hour på lördag kväll blir det mörkt på många håll i världen. Många svenska fastighetsbolag hänger på, men byggbolagen ligger lågt.

Kungen gör det. Ikea, Dramaten och Casino Cosmopol likaså. De släcker alla lampor under en timme på lördag kväll för att visa sitt stöd för en ny internationell klimatöverenskommelse.

Mellan 20.30 – 21.30 lokal tid den 25 mars kommer miljontals människor över hela världen att släcka sina lampor. Klimatmanifestationen Earth Hour syftar till att sända en signal till världens regeringar inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december.

Miljödepartementet kommer att släckas ned. Miljöminister Andreas Carlgren hoppas locka med sig övriga delar av den offentliga sektorn. I ett brev ställt till Sveriges kommuner och landsting uppmanar han till ett brett deltagande i manifestationen.

Världsnaturfonden WWF samordnar aktionen i Sverige och ordnar evenemang i 79 städer och kommuner. Kronan på verket är en stor gala på Skansen i Stockholm.

Mer än 670 företaget har anmält sig till Earth Hour och kommer på olika sätt att lyfta fram klimatfrågan i helgen.

— Det är jättekul att intresset är så stort från företagens sida. Från vår sida är detta en klimatkampanj men det finns nog många företag som ser det som ett bra tillfälle att prata om energibesparingar, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på WWF.

Bland dessa är det närmare ett tiotal fastighetsbolag som anmält sig. Däremot är det glest med byggbolag — inte ett enda av de större byggbolagen har hittills anslutit sig. Detta trots uttalande miljö- och klimatambitioner.

Vasakronan är ett av fastighetsbolagen som anslutit sig till Earth Hour. Förutom att släcka sin egen belysning försöker Vasakronan uppmana sina hyresgäster att släcka sina lampor. Dessutom ska fasadbelysningen på Kista Science Tower i Stockholm samt Lilla Bommen i Göteborg att släckas.

Global klimatmanifestation

Enligt WWF har 2 393 städer i 83 länderhittills anmält sig till Earth Hour. I Sverige kommer mer än 13 500 privatpersoner, 670 företag, 470 skolor, 170 organisationer, 75 församlingar och 100 kommuner att delta.

Kända byggnader och riktmärken som släcks ned i Stockholm:

Globen

Kungliga slottet

Drottningholms slott

Dramaten

Moderna Museet

Hammarbybacken

Engelbrektskyrkan

Stomatolskylten vid Slussen

Ikea Kungens Kurva