Årets Byggchef

Pär Lindahl, regionchef, entreprenad syd, Wästbygg

Årets Byggchef
Pär Lindahl, regionchef, entreprenad syd, Wästbygg. Foto: Wästbygg

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Jag tycker om att få vara med och bidra till utvecklingen i regionen. Vi gör något som är beständigt. Människor får någonstans att bo och barn får fina skolor som de får gå till. Jag gillar att jobba med människor och grupper och bidra till mina medarbetares utveckling. Det är en stor variation i arbetet och det är väldigt inspirerande.

Vilka är utmaningarna?

– Jag är relativt ny som regionchef och vi har väldigt många nya medarbetare i regionen. Det är en stor utmaning att sätta formen för regionens ledning. Hur ska vi styra och leda? Att byta chefer har alltid sin utmaning. Du ska komma in med ditt ledarskap samtidigt som hela min arbetsgrupp är ny.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag är prestigelös i mitt ledarskap och skapar förtroende hos mina medarbetare. Jag är också nyfiken på att hela tiden utvecklas. Min bakgrund som militär kan vara en bidragande faktor till att jag har ett tydligt ledarskap. Jag är inte rädd för att fatta beslut och ta i svåra frågor. Mitt fokus på organisationen och människan i gruppen har jag fått från militären. Jag är också bra på att lyfta blicken och se helheten när vi ibland blir fast i detaljer.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete?

– När vi startar upp nya grupper så vill jag ha mycket övningar där vi lär känna varandra och skapar tillit och förtroende mellan medarbetarna. Branschen börjar förstå värdet av att skapa starka team men det är fortfarande lite nytt. Att jag leder organisationen på ett otraditionellt sätt är en del av förnyelse. Jag vill också lyfta hållbarhetsarbetet.

Vad jobbar du med just nu?

– Vi ska få organisationen för regionen på plats. Jag jobbar också väldigt aktivt med marknad och kunder. Just nu är vi i ett läge när konkurrensen om projekten blivit hårdare. Vi måste hitta vägarna och kreativiteten att få i gång projekten. Affärerna är grunden till vår verksamhet.

Byggbranschen står nu inför stora utmaningar, hur tacklar man det som byggchef?

– Omvärldsläge med kostnadsökningar och räntehöjningar som slår åt alla håll. Det vi kan göra är att kompetensutveckla alla medarbetare så att vi kan bli effektivare. Det är viktigt att göra rätt från början. Det finns inte utrymme för omtag.

Om Pär Lindahl

Roll: Regionchef, entreprenad syd, Wästbygg.
Ålder: 51
Bor: Malmö
Familj: Fru, son och en hund.
Bakgrund i korthet: Gick ut gymnasiet -91 som byggnadsingenjör. Värnplikt och Försvarsmakten i tio år. Började på Peab 2001 och har därefter gått hela vägen från arbetsledare till platschef, projektchef, arbetschef och nu regionchef på Wästbygg. Har även jobbat två år som beställare på fastighetssidan.
Ledarskapsmotto: Tiden är vår vän. Ibland vill vi väldigt mycket snabbt. Framför allt i de tider vi är nu behövs det tålamod.
Ur nomineringen: ”Pär är lyhörd, rak och får med sig människor. Han skapar engagemang och har ett tydligt ledarskap som ger trygghet i organisationen. Han har inga problem att ta tag i svåra frågor. Han är lugn i stressade situationer och det sprider sig till övriga i gruppen. Han ser alltid till persons bästa för utvecklas och trivas”.