Nyheter

Parterna överens – nytt avtal klart för installatörerna

Installatörsföretagen och Byggnads har nu enats om ett nytt avtal. Foto: Installatörsföretagen
Installatörsföretagen och Byggnads har nu enats om ett nytt avtal. Foto: Installatörsföretagen

Installatörsföretagen och Byggnads har nu kommit överens om ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl. Därmed drar Byggnads tillbaka sitt strejkvarsel.

Avtalstiden löper från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025 och följer lönenivåerna enligt ”märket” på 7,4 procent.

– Vi är stolta över att ha nått en ny överenskommelse. Vår bransch behöver enkla och smidiga regler för att bemanna olika projekt och vi har försvarat förutsättningarna för detta. Målet med våra kollektivavtal ska stärka företagens verksamhet och säkerställa ordning och reda i branschen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.  

Kretsat kring flexibilitet

Förhandlingarna har enligt Installatörsföretagen huvudsakligen kretsat kring frågor om installationsprojekts möjlighet till snabb och flexibel bemanning samt sund konkurrens. 

 – Vi har haft förhandlingar där vi varit överens om mycket, med undantag för ett område. De förenklade regler för att anlita underentreprenörer som finns i vårt kollektivavtal har Byggnads velat avveckla. Behov av att öka upp bemanningen i projekt uppstår inte bara när arbetet kräver det. Det är också ett sätt att skapa en bra arbetsmiljö för företagens medarbetare genom att snabbt kunna ta in extra resurser vid sjukdom, vab och semester. Vi är glada att systemet blir kvar, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen. 

Byggnads nöjda

Den 12 maj varslade Byggnads om strejk om inte parterna kommit överens före den 24 maj.

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande:

– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet. Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Tack vare enigheten och stödet från våra medlemmar har vi fått till ett riktigt bra avtal. Nu blickar vi framåt och fortsätter lägga all kraft på att säkerställa ordning och reda i branschen och mota ut alla fuskande företag. Det är ett arbete som aldrig tar slut, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar enligt märket på 7,4 procent från 1 maj 2023 till 30 april 2025. Det innebär en löneökning på drygt 2900 kr över två år.
  • Höjd pensionsavsättning.
  • Arbetsgrupper för bland annat skyddsombudens roll, hållbara resor och flexibla röda dagar.
  • Svensk byggkontroll – en helt ny partsgemensam kontrollfunktion som effektivt och snabbt granskar företag och underentreprenörer.
  • Starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer.