Nyheter

Passivhus i Västsverige läggs på is

Riksbyggen väljer att avvakta med byggstarten av de planerade passivhusen i Sjölunda utanför Lidköping.

Den iskalla byggmarknaden gör att byggbolaget ställer in den planerade byggstarten i vår.

— Vi har beslutat att skjuta fram byggprojektet och avvakta vad som händer med konjunkturen under året, säger Mikael Ekberg, regionchef öst på Riksbyggen.

Planerna var att bygga 20 energisnåla radhus med passivhusteknik i miljöanpassade material, vilka skulle förses med solfångare och luftvärmepump alternativt pelletskamin för tillskottsvärme. Bygget är i ett sådan tidigt skede att inga intressenter hunnit teckna sig till de nya radhusen.

— Det är tråkigt att bygget inte kommer till stånd som det var planerat. Vi på kommunen tror att det finns förutsättningar för de här husen i Sjölunda, säger Rickard Sånnek på Lidköpings kommun.

Det är ännu inte klart hur kommunen kommer att hantera beskedet om att Riksbyggen inte tänker hålla den avsedda tidsplanen. Riksbyggen vann förra året den markanvisningstävling som Lidköpings kommun arrangerade för det nya bostadsområdet i Sjölunda, som ligger i närheten av Vänern.

— Det är inte klart ännu om kommunen kommer att godkänna detta eller om det istället blir aktuellt att be Riksbyggen kliva av och ge något annat företag möjligheten att bygga bostäderna, säger Rickard Sånnek.