Nyheter

Passivhus invigs <br></br> med miljögala

I september invigs Sveriges första passivhöghus byggda i trä med pompa och ståt. Växjö passar på att lansera husen när staden får besök av EU:s jordbruksministrar.

Bygget av Sveriges första och högsta passivhus byggt i trä pågår för fullt i kvarteret Portvakten i Växjö. Efter sommaren ska husen vara klara och den 11 september invigs husen. Dagen efter arrangeras en miljö- och energiinriktad mässa.

Att invigningen blir den 11-12 september är ingen tillfällighet. Dagarna efter, den 13-15 september, äger det informella jordbruks- och fiskeministermötet rum i Växjö. Jordbruksminister Eskil Erlandsson bjuder då in sina EU-kollegor till överläggningar.

Beslutet att lägga mötet i Växjö kallar Erlandsson ”ett bra tillfälle för Småland att få synas internationellt”, vilket Växjö tagit fasta på. Förutom toppolitikerna kommer svenska beslutslutsfattare och press vara på plats.

— Många av jordbruksministrarna i EU är även miljöministrar, så vi hoppas naturligtvis att de ska vilja studera passivhusen när de är här, säger Erik Hallonsten på Hyresbostäder i Växjö som är projektledare för bygget.

Förutom att visa upp bygget för EU-ministrarna ska en miljö- och energiinriktad mässa anordnas för Växjöborna söndagen den 12 september. Tillsammans med övriga allmännyttiga bostadsbolag, Växjö kommun, energikontoret och Växjö universitetet ska Hyresbostäder i Växjö visa på vilka smarta miljö- och energilösningar som regionen bjuder på.

Växjö har utropat sig till Europas grönaste stad och enligt Erik Hallonsten ska miljömässan visa medborgarna vad staden har gjort hittills och vad den vill göra framöver.

Invånarna kommer bland annat kunna studera trähussatsningen Välle Broar, energi- och klimatforskningen vid Växjö universitet samt energibolaget Veabs biobränsleeldade kravvärmeanläggning Sandviksverket.

Fakta / Passivhusen i kvarteret Portvakten Söder

Två åttavåningshus med sammanlagt 64 hyreslägenheter byggs. Lägenheterna ska högst behöva 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Behov av extravärme under kalla dagar täcks upp med fjärrvärme via ett värmebatteri för tilluften.

Lägenheterna har individuell mätning av el samt kall- och varmvatten. Båda husen kommer att vara rökfria och det ena av dem även pälsdjursfritt. Timerstyrd lågenergibelysning.