Årets Byggchef

Patrik Schön, byggchef, Sveafastigheter

Årets Byggchef
Patrik Schön, byggchef, Sveafastigheter.

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Det roligaste är att det både är ett komplext och långsiktigt arbete. Det är otroligt inspirerande att få vara med och bygga bostäder där människor ska leva. Jag är med från idé till färdig bostad och utvärdering av våra fastigheter. Det är också inspirerande att jobba i team och se hur kollegor växer med ansvaret, det utvecklar mig mycket.

Vilka är utmaningarna?

– Utmaningarna kan både vara stora och små. Från att gå ner i detaljnivå i byggprocessen i enskilda projekt. Till övergripande frågor som rör hela företaget kring exempelvis upphandlingar, hållbarhet, arbetsmiljö och ekonomi. Vi jobbar i hela organisationen med hållbarhet men det ska inte enbart vara ekologiskhållbarhet utan även social- och ekonomiskhållbarhet.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag har alltid jobbat med inställningen ”learn by doing” och jag tycker det är väldigt viktigt att alla medarbetare får växa med att ta ansvar och tänka själva. Min ambition är att stötta och bidra till att alla mår bra och har kul på jobbet. När det uppstår ett problem så pekar man inte finger på den som gjort fel utan då försöker man lösa problemet. Jag är kreativ och nyfiken och det tror jag smittar av sig.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete?

– Byggbranschen har alltid varit lite trög i att förändra och förnya saker men i den tid som vi lever i nu krävs det snabba beslut. Jag upplever att det nu går mycket fortare i utvecklingen än någonsin tidigare. Ett exempel som vi ska genomföra nu är en studie som vi kallar ”Trä vs betong”. Där vi uppför två exakt likadana punkthus och där vi utvärderar CO2 påverkan i detalj för att se vilket material som är mest hållbart på lång sikt. Genom att gå ner ända till brytningen av kalk för betong och påverkan på den biologiska mångfalden genom skogsavverkning. Superintressant och jag tror det pushar branschen framåt. Vi skruvar alltid på förbättringar och innovationer från projekt till projekt.

Vad jobbar du med just nu?

– Ingen dag är den andra lik i min roll. Jag blir inblandad i väldigt många frågor gällande projekten. Vilket innebär att jag måste hålla mig nära projektcheferna hela tiden. Då får jag känna på pulsen av produktionen som jag gillar. Jag arbetar just nu med att strukturera och implementera uppföljningen av vårt hållbarhetsarbete.

Byggbranschen står nu inför stora utmaningar, hur tacklar man det som byggchef?

– Vi har redan idag stora utmaningar med krig i närområdet, materialbrist och prisökningar. Ett stort ansvar hamnar på oss att göra rätt och det taggar både mig och mitt team. Det viktiga för mig är att vi inte tummar på kvalitén. Vi ska bygga bostäder som ska stå i generationer vilket jag har stor respekt för.

Kort om Patrik Schön

Roll: Byggchef på Sveafastigheter
Ålder: 40
Bor: Enköping
Familj: Fru och två bonusbarn
Bakgrund i korthet: Började i byggbranschen som yrkesarbetare på NCC. Fortsatte som arbetsledare, Cert platschef. Sedan blev han projektchef på Sveafastigheter 2017. Våren 2021 blev han byggchef för hela Sveafastigheter.
Ledarskapsmotto: Individen är aldrig starkare än gruppen. Jag har bakgrund som lagidrottare så det känns naturligt.
Ur nomineringen: ”Patrik är lösningsorienterad, har en stor kunskapsbank från mångårigt arbete i produktion och vill alltid hjälpa till att lyfta andra. Han vågar testa nytt och utmana rådande byggnormer. Han respekterar alla. Det spelar ingen roll vart man är ifrån eller vad man har för bakgrund. Det viktigt för honom är att slutprodukten blir bra.”