Nyheter

Paviljong öppnar upp för Nobel Center

Dialogpaviljongen på Nybroplan. Foto: Susanne Bengtsson.

Målet är att påbörja byggnadsarbetet av Stockholms Nobel Center under 2016. Enligt den preliminära tidplanen skulle det nya Nobelcentret kunna slå upp dörrarna 2019.

Men först ska förslaget ut på samråd.

På torsdagen invigdes dialogpaviljoneng på Nybroplan.

Under tre dagar har stockholmarna chansen att besöka Stockholm stads dialogpaviljong på Nybroplan. Här visas en utställning om det planerade Nobel Center som ska byggas på Blasieholmen, och som mött en del kritik för sin placering och storlek.

– Vi ser det här som en ny och viktig form av dialog med stockholmarna, sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) när han invigde dialogpaviljongen på Nybroplan.

Det är arkitekterna David Chipperfields och Christoph Felgers som har ritat den mässingsbyggnad som stod som vinnare i arkitekttävlingen. Det vinnande förslaget kommer nu att bearbetas för att kunna utgöra underlag för en detaljplan som Stockholm stad nu kommer att hålla samråd kring.

-En av de stora utmaningarna med projektet är att få stockholmarna att tycka om det, säger Susanne Lindh, vd Nobelhuset AB. Det är ju en byggnad som behöver få ta plats.

Dialogpaviljongen är ett sätt att möta medborgarna. Filmer, informationstavlor och en interaktiv 3D-modell ger svar på många frågor.

– Det här är ett bra sätt att sätta sig in i projektet och få en uppfattning om hur huset kommer att se ut från alla vinklar, säger Roger Mogert.

Jonas Claesson på stadsbyggnadkontoret berättar att huset ska bli sex våningar högt ovan mark. Högst upp ligger Nobelsalen, där Nobelpriset planeras att delas ut. I huset ryms också utbildningslokaler, museum, kontor, restauranger med mera.

– Jag är stolt över förslaget, det är ett förslag värdigt ett Nobelhus. Men vi kommer naturligtvis ta ställning till projektets fortsättning och fortsätta att utreda exempelvis garaget och båttrafiken.

Ambitionen är att Nobelcentret ska bli ett av huvudstadens mest attraktiva besöksmål. 

– Det här är ett av de svåraste men också det mest spännande projekt vi har. När Stockholm växer och miljön förändras i den takt det gör så blir vikten av dialog allt större, säger Roger Mogert.

Preliminär tidplan
 
Samråd 4 mars – 22 april 2015
Dialogpaviljongen håller öppet 26-28 mars 2015
Granskning kvartal 3 2015
Antagande kvartal 4 2015
Byggstart preliminärt under 2016.
Nobel Center beräknas öppna i december 2019.