Nyheter

Peab bygger badhus i Kiruna

Badhuset ska stå klart under hösten 2022. Bild: WeGroup EPCM Projekt

Peab har fått uppdraget att bygga ett nytt badhus i Nya Kiruna Centrum.
Beställare är Kiruna Kommun genom WEGroup EPCM Projekt och kontraktssumman uppgår till 290 miljoner kronor.

Det nya badhuset, som ersätter Kirunas befintliga simhall, byggs i två våningar om totalt 10 500 kvadratmeter stort och rymmer 14 bassänger. Bassängerna innefattar allt ifrån två 25-meters bassänger för motionsbad och multibassänger med höj- och sänkbara bottnar till hopp och lek-bad samt familjebad.
Det nya badhuset kommer även att innehålla en relaxavdelning med loungeyta, varm- och kallbad och en så kallad Augfuss-bastu. För den extra leksugne finns två vattenrutschbanor, varav den ena leds utanför fasaden en längre sträcka. På entréplan finns en restaurang.  

Nära 40 procent av badhusets yta är avsatt för teknikavdelning då energieffektiviteten värderas högt i projektet. I huset satsas det på en ny typ av energiåtervinning optimerad för badhus där i princip all värme som skapas återvinns och används igen. Även ventilationen är anpassad för badhusbyggnader på ett nytt sätt med en direktväxling av ventilationsluften som kyler ned frånluft och befuktar tilluft.

– Vi är väldigt stolta över att få vara med och bidra till stadsutvecklingen i Kiruna med det här nya badhuset. Det kommer att erbjuda allt som en badälskande Kirunabo kan önska sig. Vi har tidigare bland annat byggt stadshuset och bygger nu det nya kulturhuset och vi är tacksamma över att vi får förnyat förtroende från kommunen att fortsätta utveckla Kiruna, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab, i ett pressmeddelande.

Produktionen av badhuset i Kiruna är den andra etappen av projektet, där Peab sedan tidigare i etapp ett har utfört markarbete och grundläggning.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan med byggstart i september 2020.