Nyheter

Peab färdigställer vårdavdelning i förtid

Norrlands universitetssjukhus. Foto: Klas Sjöberg/ Region Västerbotten.

Peab färdigställer en helt ny vårdavdelning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå i förtid. Avdelningen var planerad att färdigställas efter sommaren, men på grund av coronavirusets framfart har arbetet skyndats på.

Den nya vårdavdelningen består av 22 vårdplatser för nyopererade patienter. Det möjliggör att den befintliga postoperativa avdelningen på sjukhuset kan erbjudas till svårt sjuka coronasmittade patienter.

Den nya post-operativa avdelningen, som är en del i en större ombyggnation av Norrlands universitetssjukhus, var planerad att färdigställas efter sommaren. På grund av coronavirusets framfart fick Peab förfrågan om att tidigarelägga färdigställandet. Genom att bemanna med mer personal och planera om leveranser kommer vårdavdelningen nu att kunna tas i bruk redan i maj.

─ Både våra egna medarbetare och våra leverantörer har varit väldigt engagerade i detta och velat hjälpa till för att vi ska hinna bli klara i tid. Den största utmaningen är att få alla leveranser i tid, men alla har verkligen gjort sitt yttersta för att hjälpa till. För oss är detta att vara en samhällsbyggare på riktigt, att kunna hjälpa till i vårt lokalsamhälle när det behövs som mest, säger Sven Lindström, platschef på Peab, i ett pressmeddelande.

Genom att flytta nyopererade patienter till den nya avdelningen kan Region Västerbotten skapa IVA-platser för Coronasmittade och förbereda vården på en eventuell ökning av patienter.

─ För tillfället har vi relativt få smittade i regionen men vi behöver förbereda oss på att den siffran kan öka. När vi såg att den befintliga postoperativa avdelningen på sjukhuset skulle kunna erbjuda utmärkta vårdplatser för Covid 19-patienter bad vi Peab se över möjligheten att färdigställa den nya avdelningen i förtid. Vi är därför väldigt tacksamma att de var flexibla och kunde ställa om så snabbt, berättar Lukas Bergner, projektledare, region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Peab startade en större om- och tillbyggnad av Norrlands universitetssjukhus 2017. Hela projektet omfattar nya fasader, fönster, takytor och ventilationsanläggningar och en ny helikopterplatta på sjukhusområdet.