Karriär

Peab hämtar jämställdhetschef från barnsjukhus

Julia Lundberg, ny chef för jämställdhet och mångfald på Peab. Foto: Andreas Sundbom

Peab ska satsa mer på inkludering och rekryterar Julia Lundberg som ny chef för jämställdhet och mångfald. Hon kommer senast från Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Julia Lundbergs uppdrag blir annat att leda det koncernövergripande arbetet för att nå Peabs mål om jämställd rekrytering.

”Viktigt för yngre generationer”

– Det finns massor av forskning som visar att mångfalds- och inkluderingsarbete resulterar i en rad fördelar. Ökad lönsamhet, förbättrad arbetsmiljö, minskad personalomsättning, och ökad attraktivitet som arbetsgivare, för att ge några exempel. Vi ser också i mätningar att arbetsgivares engagemang och framgång i de här frågorna är väldigt viktigt för yngre generationer när de väljer arbetsgivare. Så utöver att det är det rätta att göra så finns det mycket vinster att plocka hem, säger hon.

Byggbranschen är traditionellt en mansdominerad bransch. Enligt pressmeddelandet från Peab har man gjort ett flertalet aktiviteter som lett till att andelen kvinnor i produktionsnära tjänster har ökat det senaste året.

Jämlikhetsagendan

Julia Lundberg:

– Det är generellt en starkt uppåtgående trend att arbeta med dessa frågor. I ett knappt dussin år nu har man sett att vissa bolag haft specifika arbetsroller ägnade åt att främja jämlikhetsagendan, men senaste kanske tre åren har tillsättningar av diversity and inclusion managers ökat med raketfart. Nu har i princip alla stora bolag en roll eller ett team som jobbar endast med dessa frågor, och Sverige är absolut med i galoppen! Folk börjar förstå vikten av jämställdhet, mångfald och inkludering, och det syns i näringslivet.

Julia Lundberg har en bakgrund från KTH i Stockholm där hon studerat maskinteknik. Hon har även studerat ledarskap med mångfaldsperspektiv. Julia kommer senast från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm där hon ledde sjukhusets jämlikhetsarbete.