Nyheter

Peab köper flygplats

Peab och flera andra privata aktörer ska köpa Ängelholms flygplats.

Framtiden för Ängelholms flygplats har varit osäker sedan det stod klart att Luftfartsverket, som numera heter Swedavia, skulle avyttra flygplatsen. Men nu har en överenskommelse träffats mellan Swedavia och Skåne Nordvästs tio kommuner.

Kommunerna kommer att köpa flygplatsen och dess verksamhet för 40 miljoner kronor, men så snart som möjligt ska flygplatsen säljas vidare till det regionala näringslivet, företrätt av Peab. När flygplatsen säljs vidare är summan och villkoren desamma som vid köpet från Swedavia.

Men det blir en kostnad om 15 miljoner kronor för skattebetalarna.

— Vi tio kommuner och Region Skåne har haft ett lån på 15 miljoner som vi lånade ut när man byggde terminalen. Vår insats är att kommunerna och Region Skåne skriver av lånet i samband med affären. De 15 miljonerna går in i bolaget, säger Peter Danielsson (M), ordförande för Skåne Nordväst.

Peab går in som garant för projektet och har förhandlat med ett tiotal andra företag om delägareskap. Enligt Helsingborgs Dagblad är Biltema, Ikea, Bergendahlsgruppen, Kullaflyg och Brinova med som delägare.

— Vi anser att det är viktigt för näringslivet att vi har en bra flygplats med många avgångar till Stockholm. Vi vill vara med och säkra den så bra vi kan, säger Peabs vd och koncernchef Mats Paulsson till Helsingborgs Dagblad.

Det regionala näringslivet ska ta över flygplatsen den 1 april nästa år. Ett nytt bolag ska bildas för att driva flygplatsen.

— Vi är väldigt nöjda. Nu har vi en aktör som vill utveckla flygplatsen och bygga vidare. Jag är helt övertygad om att de har en ljus framtid framför sig, säger Peter Danielsson.