Nyheter

Peab-medarbetare i härvan kring Kindberg

Daniel Kindberg har sagt upp sig från sin tjänst om vd för Östersundshem.
Detta samma dag som han släpptes på fri fot, men med kvarstående brottsmisstankar.
I härvan misstänks också en Peab-medarbetare.

Ekobrottsmyndigheten har sedan i tisdags haft Kindberg och en annan person anhållna misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.
Åklagaren har nu beslutat att försätta bägge personer på fri fot. Brottsmisstankarna kvarstår dock på bägge.

– Vi har hållit flera förhör med båda två under tiden de har varit anhållna. Det som har framkommit i förhören har varit tillfredställande och har stärkt misstankarna. Jag ser därför inte att det finns skäl att begära dem häktade då jag nu bedömer risken för att de ska kunna förstöra bevisning eller på andra sätt försvåra utredningen som marginell, säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Den person som varit häktad sedan tidigare i samma ärende är alltjämt häktad.

Efter att han släppts på fri fot har Daniel Kindberg meddelat att han säger upp sig från sin tjänst om vd för Östersundshem och har lämnat in sin avskedsansökan till Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor.

– Mot bakgrund av det som har skett har ansökan accepterats och Daniel Kindberg avgår med omedelbar verkan. Styrelsen kommer nu att inleda en rekryteringsprocess för att söka en efterträdare. Daniel har under sin tid som vd för bolaget på ett förtjänstfullt sätt fått fart på byggandet av bostäder i Östersund, säger Tord Andnor, i ett pressmeddelande. 

Christer Sundin kvarstår som t.f. vd under rekryteringsprocessen. 

ÖFK, Östersunds FK, har även gått  ut med att styrelsen beslutat att Kindberg tar time out från ordförandeposten och de andra engagemangen han haft i klubben.

Kindberg har ännu inte uttalat sig offentligt sedan anhölls i tisdags, men ÖFK:s medieansvarige Patrick Sjöö meddelar på deras hemsida nu att man kommer att hålla en presskonferens där Kindberg kommer att medverka. Den ska hållas i dag, fredag, klockan 18.

Byggföretaget Peab bekräftar för SVT Västernorrland att en av deras medarbetare hämtats av polis och förhörs.
Mannen greps samtidigt som ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

– Jag kan bekräfta att en av våra medarbetare hämtades av polis igår och i dag sitter i förhör säger Peab:s presschef Kajsa Jacobsson, till SVT.

Jacobsson vill i nuläget inte kommentera hur misstankarna ser ut eller vem de rör. Inte heller vart den misstänkte personen arbetar i företaget.
– Vi väntar på svar från polisen kring hur rättsläget ser ut, säger hon.

Klart är att Skatteverket driver ett mål mot företagaren i Sollefteå som enligt Skatteverket betalat ut mångmiljonbelopp i stöd till Östersunds FK, pengar som i sin tur verkar komma från byggkoncernen Peab.

Varför Peab skulle medverka till att sponsra ÖFK via ett annat bolag vill eller kan inte företaget berätta i nuläget.
– Nej, det ska vi börja undersöka. Det här blev känt för oss först igår, säger presschefen Kajsa Jacobsson.