Nyheter

Peab räknar med att växla upp

Peab har redovisat sin senaste kvartalsrapport. En bister vinter drog ned resultatet, men några saker gläder byggjätten: orderingången och bostadsmarknaden.

— Vi märker av en bred uppgång i orderingången. Det handlar framförallt om bostäder och anläggning. Sedan är det en bra geografisk spridning också, säger Jesper Göransson, ekonomichef på Peab.

Orderingången under det första kvartalet uppgick till cirka 10,3 miljarder kronor, jämfört med cirka 8,6 miljarder kronor under samma period förra året. Det är en ökning på 20 procent. Orderstocken ökade och uppgick till 29,7 miljarder kronor jämfört med 27,1 miljarder kronor vid utgången av 2010.

— Om vi tar bostadsproduktionen så har vi har sålt 80 procent av vår pågående produktion och har en fortsatt hög efterfrågan, så det finns goda förutsättningar för satsningar på inom bostadsmarknaden framöver, säger Jesper Göransson.

I kvartalsrapporten konstaterar Peab också att det finns goda förutsättningar för att öka takten i påbörjandet av nya projekt. Peab konstaterar även att den starkaste tillväxten framöver sannolikt kommer att ligga inom bostadssektorn men även när det gäller kommersiella lokaler och industrifastigheter. Företaget märker dock av byggbranschens brist på arbetskraft.

— Vi, precis som andra inom byggbranschen, har påverkats de senaste åren av bristen på framförallt projektledande personer. Sedan har vi ju dimensionerat vår verksamhet utifrån tillgången som finns, säger Jesper Göransson.

Peabs resultat före skatt hamnade på 74 miljoner kronor, jämfört med 104 miljoner kronor under samma period 2010.

Mats Paulsson, som i och med denna kvartalsrapport trätt tillbaka som vd och efterträtts av Jan Johansson, konstaterar i rapporten att företagets resultat påverkats av den hårda vintern, under en period som är företagets svagaste.