Nyheter

Peab storsatsar på vindkraft

Peab har utvecklat ett helt nytt vindkraftkoncept. De har också planer på att bygga etanolanläggningar och kraftvärmeverk. <br></br> — I dag är energiområdet en liten del av vår omsättning men det växer kraftigt, säger Mats Leifland, vice vd p

Det är en storsatsning Peab genomför på energiområdet.

— Dels utvecklar vi vår byggverksamhet och skapar byggjobb inom andra områden, dels finns det en efterfrågan på dessa tjänster. Vi vill skapa ett mervärde för våra kunder genom att vara breda, säger Mats Leifland, ansvarig för energisatsningen i Peabs koncernledning.

Navet i energisatsningen är bolaget Peab Energi. Och med hjälp av Peab Anläggning och Peabbolag som Mobjer Entreprenad, Compwell, Netel och ATS Kraftservice och Karlskoga Biofuel (där Peab är storägare) ska de expandera inom energiområdet.

Mats Leifland ser tre områden som särskilt intressanta för Peab: vindkraft, energibesparande teknik för bostäder, lokaler och kontor samt mindre fjärrvärmeverk och kraftvärmeverk.

Nyligen inledde Peab Energi ett samarbete med bolaget Ecoenergy som ska bygga småskaliga fjärrvärmeverk, som ska producera värme, el och biogas och konkurrera med fjärrvärmebolagen.

— Vi tror på en växande marknad för småskaliga kraftvärmeverk. I takt med att vindkraftverken blir större krävs det inte heller att det blåser så mycket för att det ska vara lönsamt att sätta upp vindkraftverk, vilket leder till att vi även ser att den marknaden växer.

Ett huvudmål med bolagets energisatsning är att ta fram teknik som kan minska energiförbrukningen i de bostäder, lokaler och kontor som Peab bygger. Första steget är Peab Energis köp av Compwell.

— Vi siktar på att inom ett till två år erbjuda våra kunder att installera Compwells teknik för individuell mätning i alla våra bostads- och kontorsprojekt, men vi kommer med fler satsningar, efterfrågan på energieffektiv teknik är stor, säger Mats Leifland.

När det gäller anläggningsarbeten och fundament till vindkraftverk, har Peab hälften av den svenska marknaden. Nyligen tog de fram ett helt nytt vindkraftkoncept.

— Vi erbjuder oss att göra allt från att bygga vägen fram till parken, sköta tillståndsprocessen, gräva ner elledningar, bygga fundament och slutligen resa verken, säger Mats Leifland.