Byggprojekt

Peab tar hem sjukhusuppdrag

Teknikbyggnad på Hudiksvalls sjukhus. Illustration: Sweco/Region Gävleborg

Peab har fått uppdraget att bygga ett nytt teknikhus, nya kulvertar och ett energilager på Hudiksvalls sjukhus. Beställare är Region Gävleborg och kontraktssumman uppgår till 695 miljoner svenska kronor.

Framtidsbygget är Region Gävlebors samlingsnamn för några av de största fastighetsinvesteringarna av sjukhusen i Gävle och Hudiksvall hittills. Inom ramen för detta har Peab fått uppdraget att bland annat bygga ett nytt hus för teknisk försörjning och nya kulvertar på Hudiksvalls sjukhus.

– Det känns väldigt roligt att vi har fått förtroendet att utveckla Hudiksvalls sjukhus tillsammans med Region Gävleborg. Det är ett komplext projekt som kräver mycket samordning. Här har vi nytta av den omfattande erfarenhet vi har inom Peab av stora sjukhusprojekt, bland annat från ombyggnationen på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå, säger Fredrik Timan, regionchef på Peab, i ett pressmeddelande.

Totalentreprenad i partnering

När den nya teknikbyggnaden visar på stadig drift kan de nuvarande teknikbyggnaderna rivas och ge plats åt en ny vårdbyggnad. Projektet förväntas pågå i fyra år.

– Den nya teknikbyggnaden och kulvertsystemet vid Hudiksvalls sjukhus är Region Gävleborgs hittills största fastighetsinvestering inom ramen av Framtidsbygget, och en förutsättning för alla framtida byggnationer på sjukhusområdet. Nu kan vi äntligen sätta spaden i backen och jag ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med Peab och Hälsingebygg under de kommande åren, säger Magnus Busk, programchef för Framtidsbygget på Region Gävleborg.

Uppdraget är en totalentreprenad i partnering. Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2022.