Nyheter

Peab tilldelas kontrakt värt 700 miljoner kronor

Obbola Pappersbruk som det ser ut i dag. Foto: Bergslagsbild

SCA investerar i en ny pappersmaskin till sitt pappersbruk i Obbola i Umeå kommun.
Peab har fått uppdraget att bygga ut anläggningen för att anpassa den till den nya maskinen.
Kontraktssumman uppgår till 700 miljoner kronor.

I uppdraget ingår det bland annat att uppföra en ny byggnad till den nya pappersmaskinen, inklusive teknikrum och tillhörande kontor. Stora delar av pappersbruket byggs om för att anpassa produktionslinjen till den nya maskinen. Projektet kommer utföras samtidigt som den nuvarande pappersproduktionen är i full drift.

 – Vi ser fram emot ännu ett intressant projekt tillsammans med SCA. Vi har tidigare medverkat i utbyggnaden av deras fabrik i Östrand. Även denna gång sker projektet i nära samarbete med vår kund, så kallad partnering. I denna typ av stora och komplexa projekt är det en av nycklarna för att lyckas, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab, i ett pressmeddelande.

Vid pappersbruket i Obbola tillverkas kraftliner som är ett papper för transportförpackningar.

 – Med den nya maskinen ökar produktionen från dagens 450 000 ton till 725 000 ton per år. Vi gör denna investering för att möta den förväntade ökade efterfrågan på förnybara förpackningar. Vi bedömer att Peab passar väl in i det team som vi satt samman för att genomföra detta projekt som är av stor vikt inte bara för SCA, utan för hela regionen, säger Per Strand, projektdirektör och ansvarig för SCAs investering i Obbola.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i partnering. Byggstart är i november 2019 och projektet beräknas vara klart under våren 2023.
Projektet orderanmäls i det fjärde kvartalet 2019.