Nyheter

Peab vill bygga <br></br> hyreshus i fabrik

Peab planerar industriellt framställda hyreshus i ett nytt bostadsområde i Munka Ljungby.

I februari förra året meddelade Peab nya satsningar på förfabricerat byggande i fabrik, bland annat testkördes systemet PGS (Peab gemensamt system) på fabriken i Ängelholm. Nu synes satsningen leda till att förfabricerade hyreshus tillverkas till ett byggprojekt i Munka Ljungby.

Tanken är att bostadshusen, förmodligen hyresrätter, ska byggas som moduler i Peabs fabrik på Valhall park i Ängelholm och monteras ihop på plats. Enligt Peabs egna beräkningar går det att sänka byggkostnaderna med mellan 1 000 och 2 000 kronor per kvadratmeter, skriver Helsingborgs Dagblad.

— Funkar det som det ska vill vi använda oss av det. Bostäderna blir både billigare och bättre, säger Gösta Sjöström, informationschef på Peab, till tidningen.

Allmännyttiga Munkaljungbybyggen planerar att bygga nya bostäder på ett gärde vid Ljunggårdsleden på orten. I samband med detta hoppas Peab kunna använda sig av det nyframtagna industriella systemet.

— Det pågår en process. Tillsammans med kommunen och Munkaljungbybyggen tittar vi på hur en plan kan se ut, säger Gösta Sjöström till Helsingborgs Dagblad.