Nyheter

Personal strandsatta efter flygstopp

Flygtrafiken i Sverige stängdes under torsdagen på grund av askmolnet efter vulkanutbrottet på Island. Flera anställda hos byggjätten Skanska blev strandsatta i olika delar av världen.

Natten till onsdagen inträffade ett vulkanutbrott nära glaciären Eyjafjallajökull på Island. Askmolnet efter utbrottet spred sig över Skandinavien. Eftersom askan kan skada flygplansmotorer stängde Norge, Storbritannien, Finland och Danmark sina luftrum.

Även Sverige stängde sitt luftrum under torsdagen.

— Vi har ett antal anställda som inte kan åka till möten och som inte kan komma hem. Vi har svenskar i London och i Centraleuropa som inte har kunnat åka hem, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

I Sverige har Skanska många medarbetare som veckopendlar.

— Det är många som bor i till exempel Malmö och Växjö och jobbar några dagar i veckan i Solna, säger Peter Gimbe.

Nu försöker Skanska styra om viktiga möten till videokonferenser.

— Redan i samband med finanskrisen gjorde vi en satsning på videokonferenser och har minskat antalet resor. Nu har vi fler videorum och mer utrustning för videokonferenser, säger Peter Gimbe.

På NCC har till exempel Norgechefen Peter Gjörup blivit strandsatt i Sverige efter ett ledningsgruppsmöte under torsdagen.

— Vi har veckopendlare, till exempel från huvudkontoret i Solna, som har fått välja andra transportvägar, de har fått hyra bilar och samåkt, för att komma hem till helgen, säger Ulf Thorné, presschef på NCC.

Under fredagsmorgonen öppnades luftrummet över Norrland stegvis. Restriktionerna över de södra delarna av landet kvarstår än så länge.