Nyheter

Personer och projekt inom hållbart samhällsbyggande prisas

Prisutdelning på Vasateatern. Foto: Sweden Green Building Council

Vinnarna i Sweden Green Building Awards – Sveriges mest prestigefyllda pris för hållbart samhällsbyggande – är korade.
Bland årets vinnare finns bland annat framtidens äldreboende, ett toppmodernt kontor, Sveriges kanske grönaste bostadsrättsförening och en eldsjäl inom hållbar stadsutveckling.

Sweden Green Building Awards delas ut av Sweden Green Building Council till personer och projekt som visat de bästa exemplen på hållbart samhällsbyggande i Sverige under det gångna året. Årets gala ägde rum den 11 oktober på Vasateatern i Stockholm.

– I en tid där vi behöver växla upp rejält för att nå miljömålen känns det både viktigt och rätt att lyfta personer och projekt som visar vägen inom hållbart samhällsbyggande. Det kom in rekordmånga nomineringar i år vilket tyder på att hållbarhet flyttas allt högre upp på agendan inom branschen, säger Lotta Werner Flyborg, VD på Sweden Green Building Council.

Vinnarna i Sweden Green Building Awards 2019:

Årets Miljöbyggnad: Riksbyggen Brf Viva


Fastighetsägare: Riksbyggen

Juryns motivering: Med en stark vilja att prova nya och innovativa idéer har Riksbyggen Brf Viva visat vägen för framtidens bostäder. Nya tekniska lösningar har gett goda erfarenheter för kommande projekt och ny kunskap för branschen i stort. Riksbyggen Brf Viva är en del i en långtgående hållbarhetsstrategi hos Riksbyggen, och har under flera år varit ett skyltfönster för hur man kan bygga hållbara bostäder. De boende i årets Miljöbyggnad kan känna sig stolta över att bo i en av Sveriges mest hållbara bostadsrättsföreningar!

Årets BREEAM-byggnad: Signalen 3


Fastighetsägare: Fabege Stockholm AB

Juryns motivering: Signalen 3 är ett projekt som alla andra, och samtidigt inte. Det är ett fint exempel på att ett plus ett kan bli tre, där ambitiösa hållbarhetskrav från beställaren möter krav från kunden, och tillsammans skapar något ännu bättre. Med BREEAM som gemensam färdplan har aktörerna kunnat hålla sig i certifieringssystemet likt ett rep när vägen framåt har varit svår. Årets BREEAM-byggnad får människor att må bra och arbeta bättre, tillsammans.

Årets LEED-projekt: Skärvet Äldreboende


Fastighetsägare: Skanska Sverige

Juryns motivering: Med unika lösningar på flera områden inom energi, vatten, material, avfall och brukarmiljö visar Skärvet Äldreboende vägen för framtidens hållbara byggande. Byggnaden är en viktig pusselbit i en ny hållbar stadsdel i Växjö, och sprider kunskap om hållbarhet till både brukare och besökare. Årets LEED-projekt har högst platina-poäng i hela världen i sin kategori, och som referens för grönt byggande ger det upphov till stolthet och inspiration – för flera generationer.

Utmärkelsen för hållbar infrastruktur: Basunderhåll Väg område Umeå


Beställare: Trafikverket
Entreprenör: Svevia AB
Juryns motivering: Med en nytänkande inköpsstrategi öppnar Basunderhåll Väg område Umeå upp för innovation och ökad hållbarhet. Flera konkreta klimatbesparande åtgärder har på kort tid tagits fram och implementerats. Utmärkelsen för hållbar infrastruktur går till ett projekt som har stor möjlighet att stimulera andra beställare och entreprenörer till nytänkande inom hållbar infrastruktur. Om arbetssättet får spridning finns potential till mycket stor klimatbesparing totalt sett.


Årets person inom hållbar stadsutveckling: Helena Klintström, WSP


Juryns motivering: Med en särskild förmåga att koppla ihop social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet inspirerar och stöttar Helena Klintström såväl kommuner som organisationer att satsa på nya metoder och lösningar. En ovanlig kombination av pragmatism och innovativt nytänkande är egenskaper som hjälper Helena att knyta hållbarhetsfrågorna tätt till processen och täppa till kunskapsluckorna. Genom att sätta sig in i mottagarens bakgrund och utmaningar gör årets person inom hållbar stadsutveckling visionerna till verklighet.

Årets person inom hållbart byggande: Mattias Tas, Lidl Sverige

Juryns motivering: Med en orubblig ”det går-attityd” ser Mattias Tas möjligheter i de flesta situationer. Mattias imponerar på sina kollegor med sitt driv och engagemang, sin oräddhet för utmaningar och vilja att utveckla nya metoder och lösningar. Årets person inom hållbart byggande är en viktig ambassadör för hållbart byggande – inte minst för SGBC:s nya certifieringssystem NollCO2, där han spelat en nyckelroll i framtagandet av ett av pilotprojekten.