Nyheter

Peter Collin får anrikt pris

I 35 år har Stålbyggnadsinstitutet delat ut Silverbalken. Priset går till någon som svarat för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling.

Årets pris, som delades ut i samband med Stålbyggnadsdagen, gick till Peter Collin.

Han är 49 år och har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med att konstruera och utveckla stål- och samverkansbroar.

Peter Collin är sedan 2007 professor i samverkanskonstruktioner vid LTU. Han är även marknadschef på brosidan för Ramböll Sverige.

Prismotiveringen:

Professor Peter Collin tilldelas Silverbalken år 2009 för ett energiskt och träget arbete för främjande av stålbyggandet. Peter har med ett undantag för tre år på Stålbyggnadsinstitutet verkat genom Luleå tekniska universitet och Ramböll i Luleå. Där har han konstruerat många samverkansbroar men också drivit många forsknings- utvecklingsprojekt med EU-finansiering för att utveckla brobyggandet. Det som gör hans insatser framträdande är att han driver sina projekt via nya lösningar fram till demonstrationsprojekt som man kan se och ta på. Det övertygar mer än en bok i hyllan och det tar energi att komma så långt och att övertyga beslutsfattare om att prova något nytt. Peter är inte den som tar Nej för ett svar.