Nyheter

Planer på 144 meter högt torn i Århus hamn

Själva tornet är utformat som ett ljust och smalt, tredimensionellt och skulpturalt landmärke. Bild: C.F. Møller Architects

Byggföretaget Olav de Linde och C.F. Møller Architects tillkännager planer på en 144 meter hög kontorsbyggnad som kommer att bli ett ljust och skulpturalt landmärke vid Århus hamn. 

Nu tillkännager byggföretaget Olav de Linde och C.F. Møller Architects sina planer för ett nytt kontorstorn på adressen Mindet 6 i Århus, Danmark. 

Utgångspunkt för tornet är en befintlig, historisk industribyggnad som vittnar om gamla tiders industri och kultur vid hamnen. Den gamla byggnadsstrukturen bevaras och kompletteras med ett nytt torn som vävs samman med den befintliga byggnaden.

På den gamla byggnadens tak anläggs en helt ny takträdgård som är tillgänglig för allmänheten och rymmer en mängd olika platser för kulturliv och aktiviteter, till exempel restaurang, orangeri och köksträdgårdar.

– Det har varit viktigt för oss att utveckla den gamla byggnaden och att öppna upp den så att den skapar ett nytt, levande område vid hamnen för stadens invånare. Det övergripande projektet kommer att skapa en helt ny, grön och dynamisk företagsmiljö i Århus som blir en del av stadens nya, rekreationsområde som sträcker sig hela vägen från hamnen till Marselisborgsskogen. På så sätt sammanför vi nytt och gammalt, stad och landsbygd liksom stadsbor och näringsliv, säger Olav de Linde, vd och ägare av byggföretaget Olav de Linde, i ett pressmeddelande.

Själva tornet är utformat som ett ljust och smalt, tredimensionellt och skulpturalt landmärke som med sina vertikala, gröna foajéer bidrar till både närmiljön och det större, urbana sammanhanget.
Arkitekternas idé och vision har varit att skapa ett ljust och smalt torn som är integrerat med den befintliga byggnaden. Byggnaden orienterar sig åt alla håll och framstår som öppen och välkomnande runt om.

Närmast väntar en utfrågning om projektet i Århus kommun och förhoppningen är att byggprocessen kan inledas inom ett och ett halvt år.

Fakta om projektet:

  • Omfattning: 35 500 m ² nybyggnation, 5 600 m ² befintlig byggnad.  
  • Byggherre: Byggföretaget Olav de Linde 
  • Arkitekt: C.F. Møller Architects 
  • Landskap: C.F. Møller Landscape 
  • Ingenjör: Søren Jensen och SOM