Nyheter

Planerar bygga flytande studentbostäder

Studentbostäder i Kolkajen. Bild: Stockholms stad, Adept & Madaworks

Flytande studentbostäder vid en konstgjord ö i Lilla Värtan.

Det kan bli verklighet efter ett beslut i exploateringsnämnden i Stockholms stad.

– Vi ser fram emot att med våra banbrytande studentlägenheter få vara pionjärer i ett nytt skede av Stockholms stadsutveckling, säger Jan Andersson, projektutvecklare på ByggVesta, som tillsammans med AquaVilla Produktion AB står bakom projektet. 

AquaVilla Produktion AB och ByggVesta har markanvisats ett projekt som är unikt i Sverige – 40 flytande, miljövänliga studentlägenheter vid en nybyggd ö i Lilla Värtan i Stockholm i anslutning till Norra Djurgårdsstaden.

Cirka 40 bostäder kommer att byggas av AquaVilla Produktion AB och förvaltas av ByggVesta genom deras koncept Live to Grow by ByggVesta. Beslutet fattades i exploateringsnämnden i Stockholms stad den 14 februari 2019.

– Bostäderna på Kolkajen är verkligen ett projekt som går hand i hand med ByggVestas innovativa anda och passar perfekt in i vårt studentbostadskoncept Live to Grow by ByggVesta. Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Aquavilla och att med våra banbrytande studentlägenheter få vara pionjärer i ett nytt skede av Stockholms stadsutveckling”, säger Jan Andersson, projektutvecklare på ByggVesta, i ett pressmeddelande.

De flytande studentlägenheterna kommer att tillverkas i Västervik för att sedan skeppas till sin plats i Kolkajen. Tack vare en flytkropp utförd i betong som ska kunna klara sig utan underhåll i 100 år, och en oorganisk stomme (Casabona) bestående av stålreglar och hård isolering, samt ett patenterat innovativt energisystem som kommer täcka 65–70 procent av energiförbrukningen, kommer husen att vara oerhört effektiva ur hållbarhetssynpunkt.

– Studentbostäderna vid Kolkajen innebär en ny milstolpe i Aquavillas utveckling med boende på vatten, efter det att vi historiskt sett legaliserade boende på vatten 1997 i Pampas Marina tillsammans med Solna stad. Sverige har fantastiska möjligheter att utveckla boende på vatten genom att vi har en kuststräcka på hela 380 000 km, säger Richard Bergström grundare av AquaVilla.

De 40 lägenheterna kommer att fördelas på allt från ettor till större lägenheter. En del av bostäderna blir så kallade kompislägenheter.

ByggVesta kommer att förvalta lägenheterna genom sitt prisbelönta koncept Live to Grow, med unikt bra studentcommunities, delningsekonomi och anställda studentambassadörer som själva bor i husen.

AquaVilla och ByggVesta och inväntar just nu beslut om detaljplanen för området. Om den går igenom beräknas byggstart förstudentlägenheterna till 2025.