Nyheter

Plast med nya ögon på Nordbygg

En storslagen pelarsal, är juryns omdöme.

Så här ser det vinnande förslaget ut i Nordbyggs tävling för arkitektstudenter, Nya ögon på plast. Tobias Jansson och Oscar Forsman på Umeå Arkitekthögskola har skapat cafépaviljongen på entrétorget.


Det vinnande bidraget Paviljong står nu uppbyggd på entrétorget på Nordbyggmässan. Den återkommande tävlingen ”Nya ögon på” fokuserar på ett nytt material varje gång. Nu är det plast som arkitektstudenterna har arbetat med.

Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola har utformat vinnarbidraget. De är båda mycket positiva till Nordbyggs initiativ med en tävling som fokuserar på olika material. De menar att de själva lärt sig en hel del nytt om plast efter att ha deltagit.

– Tävlingen känns som en schysst plattform för studenter att närma sig olika material på, likaså att viga en paviljong helt åt ett material, menar Oscar Forsman.

– Plast har egna unika egenskaper och vi tror därför att det är ett material som alltid kommer att finnas som en del i arkitekturen, säger Tobias Jansson.

”Stabilitet och låg vikt gör det enkelt att föreställa sig hur caféet levereras i ett platt paket: en storslagen pelarsal som lika snabbt kan byggas upp som plockas ner igen”, säger juryn.

Jenny Marcuson Fors