Nyheter

Plastbro på plats <br></br> i Tyskland

En bro helt byggt i plast är nu klar att användas. Bron som ligger nära tyska Friedberg saknar spik och skruv och har limmats på plats.

Den är byggt av kompositplast och armerad med glasfiber, framförallt för att stärka vägbanan. Bron står att finna utanför Friedberg i den tyska delstaten Hesse och har beställts av delstatens transportkontor.

Bron utropas som ”Europas första plastbro”, men Byggvärlden har funnit fler plastbroar som redan finns i bruk – bland annat i Oxfordshire i Storbritannien där Skanska var inblandad i bygget.

Lena Lundberg på Plast- och Kemiföretagen berättar för Byggvärlden att plast som konstruktionsmaterial är robust och stabilt och har flera fördelar.
— De främsta är nog att en plastbro är lätt att montera fast och att de har så låga underhållskostnader, säger Lena Lundberg.

Eftersom kompositmaterialet inte rostar räknas en plastbro hålla 50 år utan underhållsarbete, vilket är flera gånger längre än många konventionella brokonstruktioner.

En annan fördel är att bron förtillverkas och kan lyftas på plats på en arbetsdag och därmed orsaka lite störningar i trafiken.

Bron är 27 meter lång, fem meter bred och väger 80 ton. Den ska enligt uppgift vara konstruerad enligt nya standarder för allmänna byggnadskonstruktioner, Eurocode, som träder i kraft 2010.