Nyheter

Platschef åtalas efter dödsolycka

Öglan som betongpelaren lyftes i var inte dimensionerad för pelarens vikt. Öglan brast och pelaren föll över en 26-årig byggnadsarbetare som avled.

Nu åtalas platschefen och NCC krävs på två miljoner i företagsbot.

Den 5 februari 2009 monterades betongpelare vid bygget av Centrallasarettet i Västerås. Betongpelarna restes på plats genom att en lyftkran med kätting krokade i en ögla i pelarens övre del.

Men plötsligt gick en ögla av och betongpelaren välte över byggnadsarbetaren. Han skadades så svårt att han senare avled.

Nu åtalas platschefen på bygget för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

— Strängbetong levererade pelarna utan lyftanordningar, så platschefen skickade en person att köpa öglor på Ahlsells. Han köpte öglor som passar till 20 millimeters gänga, men hade ingen tanke på vikt. Öglorna är märkta att de klarar 1,2 ton, men pelaren vägde 1,9 ton, säger åklagaren Klas Engdahl.

Enligt åklagaren har platschefen inte heller sett till att området runt lyftplatsen spärrades av. Det ledde till att den omkomne fick pelaren över sig, trots att han arbetade på en pelare bredvid.

Åklagaren begär att NCC ska betala en företagsbot om två miljoner kronor för att företaget inte har gjorts vad som kan krävas för att förebygga olyckan.

— Ett av Sveriges mest etablerade byggföretag borde åtminstone kolla upp vad saker klarar att lyfta, säger Klas Engdahl.

I åtalet yrkas också att platschefen och NCC ska betala skadestånd om 25 000 kronor till den avlidnes familjemedlemmar.

Klas Engdahl planerar att yrka på att platschefen döms till villkorlig dom och böter. Huvudförhandling vid Västmanlands tingsrätt väntas till hösten.

Platschefen förnekar brott och NCC bestrider företagsbott.