Nyheter

Platschefens värde <br></br> – en miljon kronor

Vid ett större byggprojekt kan resultatet hänga på platschefens kompetens. <br></br> — På ett bygge i 100-miljonerklassen kan en rutinerad platschef innebära en besparing på uppemot en miljon kronor, säger Thomas Lindquist, vd för rekryterings

— Att få tillgång till en erfaren platschef kan vara värt mycket. Den personen få bygget att bli klart snabbare genom att ta de rätta besluten och undvika strategiska misstag, säger Thomas Lindquist.

På samma sätt kan en felrekrytering bli en dyr historia. Att anställa en person som inte klarar av leda bygget på rätt sätt kan i sin tur kosta mellan 500 000 och en miljon kronor, hävdar Thomas Lindquist.

— De kommande åren kommer vi se stora pensionsavgångar. Därmed försvinner många erfarna chefer från byggbranschen, säger Thomas Lindquist

Den växande bristen på platschefer märks genom den stora rörligheten i branschen. När konkurrensen ökar tar många chansen att få nya erfarenheter och höja lönen genom att byta arbetsgivare. Kostnaden för att hitta en platschef genom en rekryteringsfirma kostar uppskattningsvis en tredjedel av den aktuella platschefens årslön.