Nyheter

Plusenergihus byggs i Ronneby

Industrientreprenören Johan Persson i Blekinge ger sig in i den växande branschen för lågenergihus. I vår bygger han det första plusenergihuset byggas i Ronneby, skriver MiljöRapporten.

Johan Persson äger bland annat plastfabriken Accenta Plast i Kallinge samt en textilfabrik i Shanghai-trakten. Det var under ett studiebesök i Kina hos leverantörer av energiteknik som Johan Persson fick idén att dra igång en egen tillverkning av hus som genererar mer energi än vad det förbrukar.

Plusenergihuset i Ronny ska bli ett passivhus med solfångare och solceller på taket som ska ge extra tillskott av värme och el. Möjligheten att sätta upp vertikala vindkraftverk på taket ska också utredas. En laddhybridbil ska anslutas till huset och kan därmed dra nytta av överskotts­el.

— Vi har lagt ner mycket tid på att få bygget så kostnadseffektivt som möjligt. Huset kommer kosta som en vanlig nyckelfärdig villa — omkring 2,5 miljoner kronor, säger Johan Persson.

Husstommen är förtillverkad av ett tyskt företag, vilket underlättar för hantverkarna och minskar risken för installationsproblem.

— Det första huset blir ett testhus för våra tekniklösningar. Det ska också bli ett visningshus som ska marknadsföra plusenergihusen. Intresserade ska kunna provbo huset under en period för att få uppleva hur det är att bo i ett energisnålt hus, säger Johan Persson.

Faller satsningen väl ut har Johan Persson klartecken av kommunen för att bygga ytterligare 16 plusenergivillor i markområdet i Ronneby.

Läs mer om Miljörapporten – byggvärldens miljötidning