Nyheter

Polisanmäls efter fakturabluff

Åtvidabergs kommuns före detta fastighetschef attesterade falska fakturor för 2 miljoner kronor. Nu polisanmäls tjänstemannen.

Strax innan jul upptäckte Åtvidabergs kommun fakturor på 372 000 kronor för byggjobb som aldrig utförts. Fakturorna hade attesterats av kommunens förre fastighetschef.

Kommunen gav i uppdrag åt en oberoende revisionsbyrå att granska alla fakturor som chefen hanterat mellan 2010-2012. Rapporten visar att tjänstemannen har beställt jobb och attesterat 40 fakturor för sammanlagt 2 miljoner kronor.

Enligt utredningen har den kommunala tjänstemannen också överskridit sina befogenheter genom att beställa arbeten och besluta om investeringar som bara kommunfullmäktige har mandat att bestämma om.

– Det är alltid tråkigt när något sådant här händer inom en organisation, inte minst på grund av den bild som det ger av kommunen. Alla här känner sig illa till mods, säger kommunchef Andreas Capilla.

I revisionsbyråns rapport kritiseras även kommunens internkontroll.

– Vi har anledning att vara självkritiska. Vi har nu infört beloppsgränser för beslutsattestanter och är i startgroparna med ett kontrollsystem där förvaltningschef och ekonom tillsammans varje månad går igenom fakturor och förändringar hos leverantörer.

Kommunen planerar att lämna in en polisanmälan mot fastighetschefen under veckan.

 

Marie Bergström
[email protected]