Nyheter

Polisen utreder husras

I juni beslutade Statens haverikommission att utreda husraset i Ystad. Nu ska även polisen titta på ärendet. Samtidigt jobbar Peab för fullt med att bygga upp fastigheten igen — med hjälp av samma entreprenörer som tidigare.

Det var natten till fredagen den 25 maj som ett nästan färdigbyggt hus kollapsade i Ystad. Eftersom raset skedde nattetid var det ingen som skadades.

Efter raset gav Peab, som ansvarade för projektet, i uppdrag åt en fristående ingenjörsbyrå att utreda orsaken. Slutrapporten visade att tre stålpelare i bottenvåningen var underdimensionerade.

Under sommaren har Peab jobbat febrilt med återuppbyggnaden av fastigheten och om tre veckor beräknar de vara tillbaka på samma nivå som dagen innan raset.

-Då är vi framme vid status quo, säger pressansvarige Gösta Sjöström.

Företaget räknar med att projektetet blir tre månader försenat och att byggnaden ska stå klar den första december. Vid återuppbyggnaden tar de hjälp av samma entreprenörer och leverantörer som vid första försöket.

Har ni gjort något för att se till att det inte händer igen?

-Något hoppas jag att vi lärt oss, det utgår jag ifrån. Jag har inte ens ställt frågan, säger Gösta Sjöström.

Arbetsmiljöverket och Statens haverikommission har sedan tidigare inlett utredningar om huskollapsen. Nu har även polisen bestämt sig för att undersöka händelsen.

– Vi har startat en förundersökning med anledning av en misstanke om brott mot arbetsmiljölagen, säger åklagare Ingvar Wennersten till Ystads Allehanda.

 

Marie Bergström
[email protected]