Nyheter

Polskt byggföretag stäms på 25 miljoner

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads. Foto: Byggnads

Byggnads stämmer ett polskt byggföretag i Arbetsdomstolen på över 25 miljoner kronor. Enligt Byggnads ska företaget under flera år ha brutit mot kollektivavtalet.

Det polska byggföretaget har enligt Byggnads varit verksamt i Sverige under lång tid, främst i Skåne och Västsverige och både som huvudentreprenör och underentreprenör. Enligt fackförbundet kan man visa hur byggföretaget bland annat har beordrat sina anställda att arbeta långa arbetsdagar till löner och villkor som ligger långt under det som kollektivavtalet säger.

Utnyttjar systematiskt anställda

Företaget ska även systematiskt ha förhindrat Byggnads från att granska villkoren för de anställda genom att försvåra eller vägra lämna ut kontrolluppgifter.  

– Det här är ett företag som tjänat miljoner på att systematiskt utnyttja sina anställda, dumpa priserna och konkurrera ut seriösa bolag. I detta fall handlar det dessutom om ett företag som är medlemmar i Byggföretagen. Branschen måste ta större ansvar om vi ska kunna städa upp i byggbranschen, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

”Kommer som en överraskning”

I ett officiellt uttalande om stämningen beklagar företaget att Byggnads har stämt bolaget i Arbetsdomstolen. Företaget och Byggnads ska enligt uttalandet ha en pågående och positiv dialog i ärendet och företagets uppfattning är att parterna kommer att kunna lösa detta utan att belasta Arbetsdomstolen.

Enligt Daniel Ślazyk, executive director på det polska företaget så kom informationen om att de blivit stämda som en överraskning.

Vid det här tillfället kan jag inte säga något mer om det. Vi är nu i kontakt med vår juridiska representant samt Byggföretagen som vi är medlemmar i, säger han till Byggvärlden.

Tidiga morgnar till sena kvällar

Enligt Byggnads har företaget kontinuerligt och utan förhandling beordrat sina anställda att arbeta såväl längre arbetsdagar som fler timmar per vecka än vad kollektivavtalet säger. De anställda ska även ha arbetat tidiga morgnar och sena kvällar utan förhandling eller ersättning. Bolaget ska systematiskt ha betalt lägre löner än vad de anställda har rätt till enligt kollektivavtalet. Man ska även ha nekat de anställda den helglön, semesterersättning, reseersättning och traktamente de har rätt till.